Доброволчеството ни прави по-богати 11

12.10.2013 | 15:00
по статията работи: Петя Бързилска
На 12 октомври за 12-ти път у нас стартираха "Дните на доброволчеството"
Доброволчеството ни прави по-богати

Днес (12 октомври) за 12-ти път пореден път стартират "Дните на доброволчеството"* в страната. В Националния военноисторически музей в София инициативата беше открита от изпълнителния директор на Фондация "Помощ за благотворителността в България" Елица Баракова и изпълнителния директор на Американската камара в България Валентин Георгиев. *Econ.bg е медиен партньор на инициативата.

По време на дните служители на фирми у нас могат да дадат приноса си за залесяване, облагородяването на градската среда, помощ в дневни центрове за деца и млади хора с увреждания и други инициативи. Компаниите купуват необходимите материали – бои, ръкавици и други.

В рамките на днешното събитие 60 доброволци изчистиха двора на Националния военноисторически музей. "Благодаря на всички вас, че ще помогнете за добрия образ на музея", каза Ива Петрова, представител на учреждението.

Сред фирмите, които се включиха днес в инициативата, са ConturGlobal Марица Изток, DHL Експрес България, IBS, Астра Зенека, Sensata Technologies, Балкан Стар, Български икономически форум и други.

"Добрият пример е заразяващ". Това коментира Елица Баракова пред Econ.bg в отговор на въпрос дали се наблюдава положително развитие на доброволчеството в България. Все пак тя отбеляза, че според различни изследвания само около 4-5% е делът на доброволците у нас, докато в скандинавските страни този процент достига до 30 на сто.

От своя страна Валентин Георгиев заяви, че въпреки кризата в страната компаниите стават все повече социално отговорни през последните години. По думите му фирмите не могат да се затворят в себе си и е необходимо да предприемат подобни социални инициативи. Според Георгиев почваме да се доближаваме до страните с висок стандарт на живот - "това не е само здравеопазване, образование, това са и градинката, улицата...".

Баракова допълни, че компаниите, които предприемат социални инициативи, като "някаква допълнителна украса" първи се отказват от тях. Има обаче фирми, които традиционно продължават да предприемат такива.

На въпрос дали трябва да има данъчни облекчения за компаниите, които предприемат доброволчески начинания, директорът на Американската камара категорично заяви - "Обезателно".

"Дните на доброволчеството" се организират два пъти годишно, като през 2013 г. това се прави за шеста поредна година. Организатори на инициативата са Фондация "Помощ за благотворителността в България" в партньорство с Американската търговска камара.

От понеделник (14 октомври) инициативата продължава в училищата в страната. Мениджъри и специалисти от водещи компании ще се срещнат с ученици от 7 до 12 клас в над 30 учебни заведения, за да ги вдъхновят с разкази за своята професия, съобщиха организаторите. "Професионалисти в училище” ще продължи от 14 до 25 октомври 2013 г. в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Свищов, София и Стара Загора.

Инициативата "Професионалисти в училище" се осъществява с партньорството на Професионален форум за образованието и Регионален инспекторат по образованието - София.

Снимки от събитието може да видите в ГАЛЕРИЯТА НА ECON.BG.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...