ДЕКВР: Промяната в цената на тока е незначителна

02.07.2014 | 09:30
по статията работи: Мария Добчева
Изменението няма да окаже сериозно влияние върху обикновените потребители, коментира Еленко Божков
ДЕКВР: Промяната в цената на тока е незначителна

Промяната в цената на електрическата енергия е незначителна. Това каза членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков по Нова телевизия. Той посочи, че ако досега сме плащали 40 лева, сметката ни ще нарасне с 1,30 лв. Божков коментира очакваното повишение на цената на тока. Той отбеляза, че то няма да има сериозно влияние върху обикновените потребители, но изрази увереност, че ще има отражение върху дребните производители.

"Ако не се осъществят предприетите от нас мерки – да се обърнем с жалба към Европейската комисия за цените в централите "Марица-Изток" 1 и 3 и жалбата относно държавната помощ във ВЕИ сектора, ще трябва да вземем мерки за да преодолеем ситуацията. '' обясни Божков. Той допълни, че при наличие на договор, изразяващ се в държавна помощ, ЕК взима отношение и ги прекратява. Членът на ДКЕВР обясни, че ако няма такова решение, ще се търси друг начин за привеждане цената на тока за крайния потребител към това положение. Божков бе категоричен, че не може да се говори за скок на себестойността на електроенергията, като ако има повишение то ще бъде през октомври и ще бъде до 2-3%. Божков заяви още, че не приема твърдението нощната тарифа да бъде увеличена с до 29%.

„Ако потребителите са на ниско напрежение, тяхната цена се отразява по същия начин, по който се отразява тази на гражданите. Но ако са на свободния пазар, цената ще е още по-евтина. В момента цената на свободния пазар е по-евтина от регулираната” каза членът на ДКЕВР.

Божков отрече срещу НЕК да е упражняван политически натиск. Споре него увеличението е мярка, с която ДКЕВР се стреми да помогне  НЕК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?!
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...