ДКЕВР е на път да отнеме лицензите на трите ЕРП-та

19.03.2014 | 14:46
по статията работи: Елица Елефтерова
Комисията вече е започнала процедурите за това
ДКЕВР е на път да отнеме лицензите на трите ЕРП-та

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества.

Ще бъде отнет лицензът им за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби, съобщават от пресцентъра на ДКЕВР.

След проверки по жалби на НЕК срещу тях са установени нарушения от тяхна страна. Крайното решение е продиктувано от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-ПРО.

ЕВН и Енерго-ПРО прихващат свое вземане с насрещно задължение към НЕК и по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

ЧЕЗ от своя страна задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. Така компанията нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия.

Действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това от своя страна пък води до фактическо блокиране на цялостната дейност на компанията и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система.

Към настоящия момент, според НЕК, задълженията на трите дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв. От тях ЕВН дължи 216, 6 млн. лв. ЧЕЗ - 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв.

Комисията е дала 7-дневен срок, в който дружествата трябва да преустановят нарушенията. Те имат и 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

На 7 април ще се проведе открито заседание на комисията, на което ще бъде обсъдено производството по отнемане на лицензиите на трите дружества.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...