ДКЕВР отговаря пред ЕК за цените за достъп

06.11.2012 | 12:50
по статията работи: Лили Бончева
С понижението на цената на газа ще се намали и добавката за "кафява енергия"
ДКЕВР отговаря пред ЕК за цените за достъп

До края на седмицата Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще отговори на изпратени от Европейската комисия въпроси относно начина и причините за въвеждането на цени за достъп до мрежата за производителите на зелена енергия. Това съобщи днес пред журналисти след редовното открито заседание на ДКЕВР председателят на регулаторния орган Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че запитването на ЕК е под формата на въпросник и че е сигурен, че с дадените от ДКЕВР отговори Брюксел ще разбере необходимостта от налагането на цени за достъп до мрежата.

Въпросите, зададени във връзка с жалба на производителите на "зелена" енергия, са за това как се формира точно цената и дали се отчитат всички разходи, каза Семерджиев. Според него отговорите ще докажат, че механизмите за подпомагане на производството на възобновяеми източници в България са достатъчно добри, за да стимулират такива централи. Резултатът също е ясен – има производство на възобновяеми източници много повече, отколкото е прогнозирано към този етап.

„Така че ние не изоставаме в движението за постигане на относителен дял на електроенергия, произведена от възобновяеми източници”, каза той, цитиран от Агенция "Фокус".

Председателят на регулатора подчерта, че ако не бяха въведени цени за достъп, тежестта от по-високите разходи за зелена енергия, трябваше да бъдат поети от потребителите. "Това е обществен интерес. Той се формулира от институциите, които носят отговорност за това, което правят. Не може възобновяемите източници сами да определят колко да произвеждат, колко да им се плаща. Пазарни правила се прилагат към тези, които са на пазара. Възобновяемите източници не са на пазара на електроенергия. Който се откаже от преференциална цена и отиде на пазара да си продава енергията, може да претендира и за отношение като към пазарен участник", подчерта още Семерджиев.

Цените за достъп, постановени в средата на септември, са временни и са изготвени на база прогнозата на ДКЕВР, обясни още веднъж Семерджиев. По думите му трябва да минат поне шест месеца от налагането на цените за достъп, за да бъдат определени постоянни такива, изчислени на база на реалните разходи за тези мощности.

Според Семерджиев е възможно те да бъдат намалени, ако разходите се окажат по-малки от тези, които са предвидени. „Това е предвидено в самия закон, в текст, където се казва, че ако има разлики в тези временни цени, ще има и съответни компенсаторни механизми. Нека да натрупаме достатъчно информация”, добави той.

В момента единственият фактор, който като перспектива може да влияе върху покачването на цените, са количеството фотоволтаични централи, присъединени към мрежите. "Миналата седмица казах, че ако разходите от производството на електроенергия от възобновяеми източници не се покрият от цената за достъп, то те трябва да се отразят върху крайната цена с тези 3-4 процента по наша преценка", припомни шефът на регулатора.

Отговорите до ЕК най-вероятно ще бъдат изпратени до края на тази седмица. Възможно е те да бъдат публикувани на сайта на ДКЕВР, ако разбира се в тях няма конфиденциална информация, уточни Семерджиев.

"Очаква се намаление на цените на природния газ на едро от доставчиците, което косвено би се отразило върху крайната цена, тъй като крайната цена се формира от конвенционалната цена на електроенергията плюс добавките", допълни Семерджиев. С понижението на цената на газа ще се намали и добавката за "кафява енергия" - електроенергията, произведена от топлофикационните дружества по комбиниран способ, която също се изкупува по преференциални цени, информира Дарик радио.

В отговор на въпрос защо не се въведат цени за достъп и за топлофикационните дружества, след като и те продават енергия по преференциални цени, Семерджиев каза, че производството на високоефективна електроенергия е разписано в закона и нейното изкупуване е задължително. Това производство е отчетено като разход, единствено фотоволтаичните мощности са неочаквани и по думите му - "нежелани" в такъв голям размер. Заради производството на скъпата слънчева енергия се налага да бъдат спирани конвенционални мощности, които произвеждат много по-евтина електроенергия и това вече е признак за проблем в системата. 

Оцени статията:
3.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...