ДКЕВР потвърди: Токът поскъпва с близо 10%

01.10.2014 | 15:17
по статията работи: Георги Велев
Сериозно увеличение ще понесе и бизнесът
ДКЕВР потвърди: Токът поскъпва с близо 10%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди първоначалното си предложение за поскъпване на тока. Средното увеличение на цените е 9,79 на сто и влиза в сила от днес – 1 октомври.

Така преди началото на зимата клиентите на ЧЕЗ в Западна България ще получат най-голямо увеличение на сметките си. При тях дневната тарифа скача с 9,97% и вече е близо 0,17 лв./квтч без ДДС. Нощната тарифа се увеличава с 9,84% и вече е 0,095 лв./квтч.

Увеличението при потребителите в Югоизточна България е по-малко. Сметките за ток на битовите клиенти на ЕВН се покачват с 9,7% през деня и един киловат вече ще струва близо  0,17 лв. без ДДС. Поскъпването на нощната енергия там е с 9,35 на сто и тя вече струва малко над 0,095 лв./квтч.

Дневния ток за потребителите на „Енерго-Про“ в Североизточна България се вдига с 9,8 процента и вече ще струва по 0,18 лв./квтч без ДДС. Нощната тарифа се покачва с 9,5% до 0,98 лв./квтч.

Сериозно увеличение има в цените, по които държавната НЕК ще доставя електроенергия за битовия пазар. Там цената се вдига от 114,10 лв./мвтч на 125,32 лв./мвтч. Измението при цената е с 9,8 на сто, според плана на ДКЕВР.

Бизнесът също ще усети увеличение на цените си, като при тях поскъпването ще е и още по-голямо. Причината е, че ДКЕВР увеличава и добавката за „задължения към обществото“, която плащат фирмите на свободния пазар. Тя се вдига с близо 9% и вече е 18,93 лв./мвтч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 08.06   68 г. – Римският сенат провъзгласява Галба за император. 1624 г. – Земетресение разтърсва Перу. 1783 г. – Вулканът Лаки в Исландия изригва в продължение...