ДКЕВР предвижда поевтиняване на слънчевата енергия с 50%

16.06.2014 | 12:45
по статията работи: Мария Стоянова
Регулаторът предлага и намаляване на цените на тока от вятърни централи
ДКЕВР предвижда поевтиняване на слънчевата енергия с 50%

С около 20% поевтиняване на тока от вятърните централи и 50% - на слънчевата енергия предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана ясно от разгледания днес доклад на работната група на регулатора.

Предвижда се намаление на преференциалните цени в рамките на около 2-4 на сто при микро ВЕЦ и малките ВЕЦ. Регулаторът предлага токът от биомаса да поскъпне с под половин процент.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че процедурата при изготвянето на доклада и насрочването на обществено обсъждане е изпълнена съгласно установените правила. Боев съобщи още, че ДКЕВР е започнала да изпраща писма до всички ВЕИ централи с искане да предоставят финансовите си отчети, за да може регулаторът да се запознае със състоянието на централите, предаде iNews.bg.

Остро възражение обаче има от страна на представителите на производителите на вятърна и слънчева енергия. Те обвиниха ДКЕВР в нарушаване на административно-процедурните правила при изготвяне на доклада за цените.

Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация заяви, че комисията е насрочила обществено обсъждане, без да предвиди време, в което дружествата в сектора да могат да подадат възражения срещу доклада и без да са предоставили становищата си. Това е и основание за последваща отмяна на акта на ДКЕВР, заяви Русинова.

Определяте цени абсолютно във въздуха без нищо да стои зад тях, правите политика, която зачерква ВЕИ сектора“, заяви Малинка Николова от Българска соларна асоциация. От асоциацията заявиха, че така предложените от ДКЕВР цени са явно някаква грешка и че ако се приемат България ще стане първата страна, в която енергията от фотоволтаици ще бъде по-ниска от тази от въглищните централи. 

Боев насрочи среща с представителите на сектора за сряда, 18 юни, за да се обсъдят новите цени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....