ДКЕВР решава за лицензите на ЕРП-тата

19.03.2014 | 08:12
по статията работи: Симеон Досев
Комисията има всички основания да предприеме действия, уточни Боян Боев
ДКЕВР решава за лицензите на ЕРП-тата

На закрито заседение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се решава дали да започне процедура по отнемане на лицензите на трите електроразпределни дружества заради неизплатените суми към НЕК в размер на 318 млн. лева.

ЕРП-тата нямат законово право сами да компенсират разходите си за закупуване на зелена енергия от сумите, които дължат на НЕК за ток, категоричен е председателят на ДКЕВР Боян Боев, цитиран от БНР.

Той поясни, че комисията има всички основания да отнеме лицензите на трите дружества, тъй като с отказа си да платят те нарушават закона за енергетиката. Боев обясни и законовия ред, по който трите ЕРП-та могат да поискат компенсация за зелената енергия. До 31 март те трябва да предявят исканията си пред регулатора заедно с предложения за нови цени на тока, а държавният енергиен регулатор ще прецени дали исканията са основателни или не.

Според председателя на ДКЕВР е възможно също така токът да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-високи разходи.

В отговор ЧЕЗ изплати на НЕК над 8 млн. лева, а до края на март се очакват още две плащания. Като жест, че са готови на диалог за решаване на проблемите, ЕVN преведе на НЕК 32 млн. лева. От държавната компания уточниха по-късно, че внесените от ЧЕЗ 8 млн. лева са за покриване на текущи задължения, а не за стари плащания.

Въпреки, че ЕVN определи 32-та млн. като жест на краткосрочно финансиране, от електрическата компания уточниха, че в платежното нареждане пише "предложение за заем" и по закон компанията няма право да го приеме.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...