ДКЕВР с нови правила за "Топлофикация София"

10.12.2013 | 15:35
по статията работи: Маринела Йонкова
Клиентите на парното ще могат да избират коя от просрочените сметки да плащат първа
ДКЕВР с нови правила за "Топлофикация София"

Клиентите на "Топлофикация София" със задължения от повече от една сметка или влезли в сила съдебни вземания ще могат да избират коя от тях да платят приоритетно. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес.

"Ако обаче клиентът не е заявил това ще трябва да погасява най-обременителното", обясни Милена Миланова, експерт от ДКЕВР. Според нея регулаторът се е постарал да изчисти всички неравноправни клаузи за взаимоотношенията между клиентите и столичното парно. Припомняме, че в доклада на комисията по повод Общите условия на Топлофикация София се предвижда да отпадне и задължението за заплащане първо на последната сметка.

В случай че клиентът е надплатил и не са налице условия за прихващане на средства, дружеството ще е длъжно да връща парите му, става ясно още от новите общи условия, които бяха разгледани днес.

В доклада на ДКЕВР се уреждат и правата на достъп и на наематели. Припомняме, че досега изискването за достъп до топлинна енергия визирише само собственици на жилища.

"Новите общи условия гарантират по-добра информираност за гражданите и по-добър контрол от тяхна страна, коментира Цветан Димитров от ДКЕВР. Той уточни, че по своята същност те не установяват някакви нови норми по отношение на топлоснабдяването. В тази насока според него са и голямата част от текстовете на регулаторната комисия по отношение на абонатните станции.

Председателят на регулатора Анжела Тонева каза, че новите Общи условия дават много повече права на клиентите на дружеството. "Правим достояние на гражданите факта, че могат да изискват регулиране на абонатните станции в сградите етажна собственост", добави тя.

С промените в наредбата се очаква да стане по-ясно формирането на сметките и работата на „Топлофикация София“. Според тях не е приемливо клиенти на дружеството да бъдат и наематели, защото текстове от наредбата за топлоснабдяване указват, че при сключване на договор за топлоснабдяване със сграда етажна собственост се предоставят документи за собственост.

Инж. Боян Паунов от "Топлофикация София" посочи, че параметрите на работа на абонатните станции са променливи и е много трудно клиентите да бъдат информирани за тях. От ДКЕВР обаче заявиха, че ще настояват за приемане на допълнителните предложения за информираност на клиентите на топлофикация.

Друг нов текст предвижда партиди да могат да откриват не само собственици на топлофицирани жилища, но и наематели.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.09   867 г. – Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. – Папа Каликст II и император...