Данъчни облекчения за млади семейства през 2011 г. 1

18.01.2011 | 15:17
по статията работи:
Тази година НАП изисква само два документа за ползване на преференциите
Данъчни облекчения за млади семейства през 2011 г.

Тази година Националната агенция за приходите (НАП) ще изисва само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за млади семейства. Според новите изисквания към данъчната декларация ще се прилага само един документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размера на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка. За сравнени през миналата година се прилагаха копия от пет документа, събощиха от НАП.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

От НАП напомнят, че 5 112 семейства се възползваха от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити през миналата година. Общият размер на данъка върху доходите, който семействата са спестили е 1,8 млн. лв. Средно всяко семейство е получило обратно по около 360 лв., тоест по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит.

 Условия

Облекчението може да се ползва ако едновременно са изпълнени следните условия:

  1. Договорът за ипотечния кредит е сключен от лице, което има граждански брак. Гражданският брак трябва да е сключен преди договора за ипотечния кредит и да не е прекратяван към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение за млади семейства.
  2. Поне единият от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит.
  3. Ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година.  Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита.
  4. Облекчението може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата.
  5. Лицето представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за 2010 г.

Декларация

Облекчението се ползва с подаването на данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 2 май 2011 г. в офиса на НАП по постоянен адрес. Към декларацията задължително трябва да приложите и:

1.      Документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера  на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. От главницита по ипотечния кредит за закупуване на жилище.

 Процедура по възстановяване на сумите

Служителите в НАП приемат всички годишни данъчни декларации за доходите на физическите лица, подадени в срок не по-късно от 30 април. Те проверяват данните в декларацията и приложените към нея документи. Ако в резултат на това, че ползвате облекчението, се е получил надвнесен данък върху доходите, той ще ви бъде възстановен в 30-дневен срок от подаването на декларацията. Уверете се, че сте вписали коректно номера на банковата си сметка (на стр. 3 от основната част от декларацията), по която да ви бъдат преведени парите. Когато сумата за възстановяване е над 500 лв., служителите на НАП ще изготвят официален писмен документ - акт за прихващане или възстановяване. В него ще опишат размера на данъка за възстановяване и, ако имате, неплатените ви данъчни задължения. Сумата от облекчението се прихваща, ако имате дългове към бюджета или се възстановява по посочена банкова сметка  в случай, че нямате неплатени публични дългове. Актът за прихващане или възстановяване задължително се подписва от служителя на НАП и от лицето, ползващо облекчението. Когато документът е готов, ще бъдете потърсени по телефона, за да посетите офиса на приходната агенция и да подпишете акта.

Допълнителна информация за ползването на данъчното облекчение за млади семейства можете да получите на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Често задавани въпроси

 1.      Пълната сума от платените лихви ще ми бъде възстановена?

Не. С платените от вас лихви се намалява данъчната основа, тоест сбора от всички доходи, които сте получили през годината.

 2.      Ако имам друг жилищен имот, например идеална част от вила, мога ли да ползвам облекчението?

Ако имате друг жилищен имот или идеална част от имот, вие не можете да ползвате данъчното облекчение. То е предназначено единствено за млади семейства, които имат само едно жилище, за купуването на което са взели ипотечен кредит. Данъчното облекчение обаче може да се ползва, ако семейството притежава други недвижими имоти, които не са „жилище" - ниви, гори, ливади и др.

3.      Ако ипотекираното жилище няма влязло в сила разрешение за ползване, може ли да се подаде декларация за данъчно облекчение за младо семейство?

Да. Достатъчно е това жилище да е единствено за семейството през годината, за която се иска данъчното облекчение за младо семейство.

4.      Ако единият от съпрузите е на възраст над 35 години, може ли облекчението да се ползва от другия?

Условието е към датата на сключването на ипотечния договор поне единият от двамата съпрузи да не е навършил 35 години. Тоест на каква възраст е другият съпруг няма значение.  Няма пречка облекчението да се ползва дори от съпруга, който е навършил 35 години към датата на сключването на договора за ипотечен кредит.

5.      Ако през 2010 г. съм работил/ла само на трудов договор, трябва ли да подам декларация, за да ползвам облекчението?

Да. Данъчното облекчение за млади семейства може да се ползва единствено с подаване на годишната данъчна декларация. Това се отнася и за работещите единствено по трудови правоотношения, които не са задължени да подават данъчна декларация.

6.      Трябва ли кредитът да е получен през 2010 г., за да ползвам облекчението?

Не. Допустимо е кредитът да е получен и преди 2010 г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

ceyhan metinov 13.01.2013 | 11:37
koga e krayniya srok za podavane na deklaratsi za mladi semeystva za 2013 bili mi otgovoril nykoy mola
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...