Да бъде ли различна минималната заплата по райони?

05.10.2012 | 13:36
по статията работи: Петър Чернев
Според Симеон Дянков идеята е разумна. Синдикати и работодатели - на противоположни позиции
Да бъде ли различна минималната заплата по райони?

Идеята за диференциране на минималната работна заплата в различните райони е разумна, защото дава възможност за гъвкавост от гледна точка на икономическата ситуация. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като връчи ключовете на 30 нови високопроходими автомобила на служителите от Агенция "Митници".

Идеята не е дошла нито от него, нито о някой друг член на кабинета, а от работодателите, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира iNews.bg. Дянков очаква идеята да бъде развита, като остава само юридически да стане ясно дали това може да се случи. Финансовият министър посочи, че има доста европейски държави, в които има такава практика и даде за пример Германия и Франция.

За КНСБ идеята, която  вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предлага, а именно минималната работна заплата  (МРЗ) да е различна във всеки регион, е неприемлива. Това става ясно от позиция на синдиката, която беше изпратена до медиите.

Според експертите на КНСБ трябва да има единна МРЗ, като се предоставя възможност да се определя размерът й в процеса на колективно трудово договаряне на равнище бранш или предприятие. Това равнище не бива да е по-ниско от размера на МРЗ за страната, тъй като минималната работна заплата има защитна функция за всички и нейният размер не бива да е под официалната линия на бедност.

Приветстваме намерението на финансовия министър Симеон Дянков да се въведе диференцирана минимална работна заплата. Предлагаме да се вземе по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател. Това става ясно от позицията на изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Според него въвеждането на диференцирана минимална работна заплата е стъпка за предпазване на бизнеса от закриване на работни места и самоликвидиране. За никого не е тайна, че регионалните различия водят до сериозното преливане на кадрови ресурс към големите центрове.

Разумно е минималната работна заплата да е различна в отделните райони заради различния стандарт на живот. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков пред iNews.bg. Той припомни, че в момента минималният осигурителен праг навсякъде е еднакъв - 420 лева, а заплатите са в широки граници. В София например средната заплата е 1000 лева, а в Кърджали - 520, посочи икономистът.

Не е ясно обаче дали е възможно това да се случи (минималната заплата да е различна - бел.ред.), тъй като синдикатите не са съгласни.

Предложението на БСК минималната заплата да е фиксирана само за административния сектор също е добра идея. Разумно е държавата да определя заплатите само там, където тя е работодател. В частния сектор административното увеличение на минималната заплата може да доведе до уволнения и до преминаване на служители в “сивия” сектор, обясни още икономистът.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....