Дебатът за правомощията на германския парламент по евровъпроси се нажежава

14.07.2009 | 12:18
по статията работи: econ.bg
Федералният конституционен съд постанови, че Лисабонският договор е съвместим с германската конституция, но постави като условие за ратификацията на документа засилване на правомощията на парламента в процеса на вземане на решения на европейско ниво
Дебатът за правомощията на германския парламент по евровъпроси се нажежава

 

Дебатът относно това докъде да се разпростират правомощията на германския парламент по европейски въпроси набира сила с всеки изминал ден, предаде EUobserver.

Преди две седмици Федералният конституционен съд постанови, че Лисабонският договор е съвместим с германската конституция, но постави като условие за ратификацията на документа засилване на правомощията на парламента в процеса на вземане на решения на европейско ниво. Според решението на Конституционния съд германският парламент трябва да има окончателната дума по отношение на общоевропейски въпроси, които касаят Федералната република и излизат извън предвиденото в Лисабонския договор. И само няколко седмици преди да стане ясно какъв ще е новият законопроект по въпроса нещата вече стигат до точката на кипене.

Първият залп в дебата беше изстрелян от Християнсоциалистическия съюз (CSU) – една от двете управляващи в момента партии в Германия. Християнсоциалистите поискаха в новия закон да се предвижда вето от страна на парламента по отношение на общоевропейски проблеми, но законодателите да не се занимават с всички европейски въпроси. Левицата подкрепи позицията на CSU.

В дебата се намесиха и регионалните власти, като законодателните органи на провинциите (Ландтаг) поискаха и те да имат възможност за вето. Освен това според местните законодателни власти те трябва да имат повече правомощия по европейски въпроси, засягащи семейното право, наказателното право и вътрешната сигурност в регионален аспект. Подобна компетенция за провинциите би ограничила сериозно пространството за маневриране на Берлин по отношение на по-голяма европейска интеграция, а Германия винаги е била считана за двигател в това отношение.

Федералните законодателни власти обърнаха внимание на законодателството на други европейски държави, където парламентът има водеща роля по отношение на европейските въпроси. Такава е държава е Австрия. Там позицията на парламента е законово обвързваща за изпълнителната власт. В течение на 14 години системата е усъвършенствана и сега решенията на парламента обикновено се формулират като препоръки за правителството. Така се запазва полето за маневриране на изпълнителната власт, твърдят от Виена.

Първият законопроект за правомощията на парламента по европейските въпроси в Германия ще бъде завършен на 26 август, а приемането на закон трябва да стане преди 27 септември, когато в Германия има общи избори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...