Денят на свобода от правителството - повод за радост или не?

31.05.2010 | 14:26
по статията работи:
Сериозно намаление на осигурителната тежест, предлагат от Института за пазарна икономика
Денят на свобода от правителството - повод за радост или не?

Денят на свобода от правителството ще настъпи на 1 юни 2010. Това е датата, на която всички ние би следвало да сме изработили достатъчно, за да попълним държавната хазна за цяла година, информира Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Какво означава това?


Сметката е сравнително проста - като показател за всичко изработено взимаме очаквания БВП, а като показател за попълването на хазната взимаме консолидираните публични приходи, тоест всичко което държавата изземва от гражданите и бизнеса. Денят, в който изработим точно толкова, колкото са консолидираните публични приходи, е символично казано Ден на свобода от правителството.

В приетия в началото на годината Бюджет 2010 сметките показваха, че това събитие ще се случи на 1 юни 2010. Точно в навечерието на тази дата нещата се промениха чувствително. Очакваната ревизия на Бюджет 2010 показва съвсем друга картина - малко по-висок от заложения БВП и сериозен спад на приходите спрямо разчетите.

С други думи, тази година денят на свобода от правителството вече е настъпил , но дали това е повод за радост?


Държавата може и да изземе относително по-малко от други години, но това по никакъв начин няма да повлияе на размера на намесата и в икономиката на страната. Разходите отново ще бъдат на познатите размери от последните няколко години, т.е. около 40% от БВП на страната. По-всичко личи обаче, че ще бъдат финансирани и с пари от фискалния резерв, тоест изземването от всички нас през тази година ще бъде по-малко за сметка на натрупани спестявания.

По-ниските приходи биха били добра новина ако се дължаха на по-ниски данъци, но в случая са предизвикани от тежката икономическа обстановка. Спадът при приходите е породен най-вече от срива при косвените данъци - ДДС и акцизи, тоест от данъците, които в най-голяма степен зависят от икономическата активност. В същото време приходите от данъците върху труда, тоест това, което се изземва непосредствено от работещото население в страната, остават на нивата от предходните години.

Ако приходите през тази година трябваше да покрият и бюджетният дефицит на страната, то денят на свобода от правителството пак щеше да настъпи в началото на месец юни. Бюджетният дефицит няма да ни направи по-свободни през 2010 и със сигурност ще затрудни живота ни през идните години.

Ние вярваме, че българската икономика може да се развива много по-бързо, ако се следват принципите на свобода, предприемачество, лична инициатива, свободен и конкурентен пазар. Тези идеи намират изражение чрез ограничаване на намесата на държавата в икономиката, коментира ИПИ.

.Конкретните предложения на института включват:

  • Сериозно намаление на осигурителната тежест в страната, която все още е на нива около 30-те процента;
  • Постигане на реална фискална децентрализация, при която кметовете имат правомощията не само да увеличават и намаляват местните данъци и такси, но и да отменят стари или създават нови такива. Прехвърлянето на преките данъци (подоходен и корпоративен) към местната власт също е интересна алтернатива.
  • Въвеждане на нулев данък върху реинвестираната печалба, премахване на данък дивидент и намаление на данъка за ЕТ от 15% на 10%.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...