Депутатите няма да почиват през лятото*

28.07.2009 | 13:52
по статията работи:
Не всяка седмица ще има пленарни заседания, но постоянните комисии ще работят непрекъснато, заяви председателят на парламента Цачева
Депутатите няма да почиват през лятото*

Няма да има лятна почивка за депутатите през август, каза пред журналисти председателят на парламента Цецка Цачева, цитирана от Агенция "Фокус".

По думите на Цачева това се налага заради необходимостта от изработване на законодателство свързано с работата на новото правителство. Председателят на парламента поясни, че вероятно не всяка седмица ще има редовни пленарни заседания, но затова пък постоянните комисии ще работят непрекъснато.

За утре в дневния ред на парламента са предвидени две точки: изменения в правилника за работа на парламента, където ще бъдат променени наименованията на някои комисии и назначаването на председатели и членове на новосформираните постоянни комисии. Първата точка за промени се налага заради структурирането на Министерски съвет. Комисиите трябва да бъдат преименувани, така че да съответстват на наименованията на министерствата.

Дневният ред на парламента ще бъде приет в 8.30 часа на председателски съвет.

Три от парламентарните комисиите ще имат 26 члена. Това са Комисиите по икономическа политика, енергетика и туризъм, по бюджет и финанси и по правни въпроси, съобщава БГНЕС. 

Комисиите по икономическа политика, енергетика и туризъм ще има за председател народен представител от "Синята коалиция" , заместници представители на ГЕРБ, РЗС и ДПС. Комисията по бюджет и финанси ще бъде председателствана от ГЕРБ със заместници от ГЕРБ и "Коалиция за България". Комисията по правни въпроси ще оглави представител на ГЕРБ, а заместници - от Атака, ГЕРБ и "Коалиция за България".

Пропорционалното разпределение във всички комисии на техните членове ще бъде на основата на числеността на всяка парламентарна група. Същият принцип ще важи за зам. председателските места - 15 ще са от ГЕРБ, 7 от ДПС, 7 от "Коалиция за България", 4 от "Атака", 3 от "Синята коалиция" и две от РЗС.

Комисията по регионална политика и местно самоуправление ще се председателства от ГЕРБ със заместници от "Атака", "Коалиция за България" и ГЕРБ. Комисията по външна политика ще се оглавява от РЗС със заместници от ГЕРБ, "Коалиция за България" и "Синята коалиция". ГЕРБ ще председателства комисията по вътрешна сигурност и обществен ред със заместници от "Атака" , ГЕРБ и ДПС.

Председател на Комисията по земеделие и горите ще бъде от ГЕРБ, със заместници от ГЕРБ и ДПС. Комисията по труда и социалната политика ще има председател от Коалиция за България със заместници от РЗС и ГЕРБ. Начело на Комисията по образование, наука и въпросите на децата, младежта и спорта, ще бъде представител на "Атака", а заместници от ГЕРБ и ДПС. Комисията по здравеопазване ще е с председател от ГЕРБ, със заместници от ГЕРБ, "Синята коалиция" и "Коалиция за България". Комисията по околна среда и водите ще бъде оглавена от представител на ДПС, със заместници от "Атака" и ГЕРБ. Председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения ще бъде от ГЕРБ, а заместници ще са от ГЕРБ, "Синята коалиция" и "Коалиция за България". Пак от ГЕРБ ще ръководят Комисията по култура , гражданско общество и медии, а заместници от "Атака" и ДПС. Комисията по правата на човека, вероизповеданията, по жалбите и петициите на гражданите ще се председателства от "Синята коалиция" със заместници от ГЕРБ и ДПС.

Комисиите за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика, както и Комисията за контрол на ДАНС ще се председателстват на ротационен принцип, но без представители на ГЕРБ като председатели, както решиха депутатите. Комисията по европейските въпроси и контрола върху еврофондовете ще се председателства от ГЕРБ, тъй като от "Коалиция за България" са отказали председателското място. Заместниците ще бъдат от ГЕРБ и ДПС.

Министърът на околната среда и водите в кабинета "Станишев" Джевдет Чакъров ще бъде председател на парламентарната Комисия по околна среда и води. Това решение е взето на заседанието на Парламентарната група на ДПС.

Според броя на депутатите на ДПС в 41-я парламент, парламентарната група ще има 7 заместник-председатели на комисии. Заместник-председател на Комисия по икономическа политика ще е Йордан Цонев. Заместник-председател на Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите ще е Тунчер Кърджалиев. Зам.-председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще е Касим Дал. Зам.-председател на Комисия по земеделието и горите ще е Юнал Тасим. Зам.-председател на Oбразователната комисия ще е Алиосман Имамов, на Комисия по култура, гражданското общество и медии - Емел Етем и на Kомисията по вероизповеданията - Искра Михайлова. От ДПС член в Kомисията за контрол на ДАНС ще е Камен Костадинов, а в комисията за борба с корупцията - Делян Пеевски.

ДПС ще има 50 депутатски места в парламентарните комисии. Утре на председателския съвет ДПС ще постави въпроса дали да има лятна ваканция или не. По думите на Юнал Лютфи парламентът не е захранен със законопроекти.

* Информацията е актуализирана към 17:50 часа.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 28.02   364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В...