За четвърти стандарт за хляба - този път на пълнозърнестия, настояват диетолози. В момента новата Агенция за храните работи по изработването на стандарти за трите вида най-масов хляб - Добруджа, бял и типов.
Според експертите по здравословно хранене обаче задължително трябва да има още един стандарт, за да се избегнат изкуствените подобрители и в тази разновидност на хляба, съобщи Dariknews.bg.
Стандартизирането на трите вида най-масов хляб е много добро решение, но трябва да се направи след консултация с диетолози, заяви диетологът Донка Байкова: "Хлябът от цяло зърно е по-полезен, по-диетичен и с по-висока биологична и хранителна стойност".
Тя бе категорична, че ако на етикета на хляба е записано, че съдържа „подобрители", той не трябва да се купува.
"Хлябът у нас е много солен, обясненията са, че солта е необходима за набухване на хляба, но ние българите умираме от сърдечносъдови заболявания. 66% от смъртността у нас се дължи на тези хронични болести, свързани с грешките ни в храненето", коментира Донка Байкова.
Според нея закуската винаги трябва да е пълнозърнеста, независимо дали е от хляб, или от друг продукт. Дневно може да се изяжда около 300 гр. хляб, но е по-здравословно да се вечеря без тестен продукт.