Димитров: В бюджетната политика на правителството се прилага нескрит консерватизъм

26.10.2009 | 14:15
по статията работи:
Политиката за балансиране на бюджета е непонятна, заяви бившият енергиен министър
Димитров: В бюджетната политика на правителството се прилага нескрит консерватизъм

Прилага се нескрит консерватизъм в бюджетната политика на сегашното правителство. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Петър Димитров на пресконференция в Добрич, предаде Агенция "Фокус".

Бюджетният баланс се извежда като главна цел на икономическата политика на това правителство, заяви Димитров. По неговите думи, почти всички европейски държави са спрели да прилагат ограниченията за бюджетен дефицит и една такава политика за балансиране на бюджета е просто непонятна, каза Петър Димитров.

Нападките срещу предходното правителство, че е похарчило пари неразумно, са неоснователни, смята бившият министър на икономиката и енергетиката. Според него ангажиментът на сегашното правителство за провеждане на антикризисна политика и реалността, в която има множество примери на замразяване на доходите на гражданите и масови съкращения на работещите в държавната администрация, което вероятно е нормално във време на криза, са в противоречие. Разбирате, че тази година ще си купуваме коледните подаръци с дванадесета заплата, а не с тринадесета, заяви Димитров.

Той посочи посочи някои страни по света, провеждащи политика, която поощрява частния бизнес и подчерта, че у нас е точно обратното, което за него като икономист е непонятно. Ако има нещо вълшебно в нулев бюджетен дефицит, с удоволствие бих застанал пред господин Дянков. На мен не ми е точно ясно защо му е нужен нулев бюджет, каза ексминистърът.

Той прогнозира и по-високи данъчни тежести, което по неговите думи по време на криза е неразумно. Намаляването с 2% на осигурителната тежест прави с 400 милиона лева по-малко, които от някъде трябва да бъдат осигурени, коментира Димитров. Според него единственият източник за това е републиканският бюджет, а за да се осъществи, парите в други сфери трябва да бъдат свити - например в образованието и здравеопазването.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...