Добивната промишленост расте най-много през февруари

09.04.2019 | 15:35
по статията работи: econ.bg
Промишленото производство през февруари расте с 6.6% спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт. В сравнение с януари сезонно изгладените данни сочат ръст 1.5%
Добивната промишленост расте най-много през февруари
Снимка: БГНЕС

Промишленото производство през февруари расте с 6.6% спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт. В сравнение с януари сезонно изгладените данни сочат ръст 1.5%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 16.3%, и в преработващата промишленост - с 9.1%, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 31.7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 25.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 24.7%, производството на електрически съоръжения - с 23.5%.

Най-голямо намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 42.2%, и при производството на облекло - с 8%.

Спрямо януари ръст има в преработващата промишленост - с 1.9%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 4.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 17.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7.5%.

По-съществено намаление е регистрирано при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 12.9%, производството на химични продукти - с 6.6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...