Добрев: Енергийната ефективност в ключ към повишаване на жизнения стандарт

04.10.2012 | 14:31
по статията работи: Петя Бързилска
Подновяват уличното осветление в 14 общини с европари
Добрев: Енергийната ефективност в ключ към повишаване на жизнения стандарт

Енергийната стратегия на страната предвижда намаляване на енергийната интензивност с 50% до 2020 г., в сравнение с 2005 г. Това ще доведе до намаляване на консумацията на енергия с 15% в сравнение с 2010 г.

Националната цел на България, записана в плана за енергийна ефективност, предвижда до 2016 г. да постигнем енергийно спестяване в размер на 9% от крайното потребление, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Темата за енергийната ефективност излиза извън рамките на енергетиката. Тя е водеща за конкурентоспособността на икономиката и ключ към повишаване на жизнения стандарт на хората. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на срещата с клуба на дипломатите-икономисти, организирана от Центъра за икономическо развитие. Срещата бе посветена на енергетиката на България.

Енергийната интензивност на икономиката е с 65% по-висока от средното равнище в ЕС, ето защо потенциалът за развитие в тази област е огромен, каза министърът.

Той представи пред дипломатите-икономисти дейностите по Международен фонд Козлодуй като един от основните инструменти за повишаване на енергийната ефективност.

Подписани са шест споразумения, осигуряващи грант в размер на 47 млн. евро за подновяване на улично осветление в 14 общини и мерки за енергийна ефективност в 243 публични сгради – детски градини и училища, болници, спортни и културни обекти, административни сгради и други. Изпълнението на проектите ще доведе до годишно спестяване на енергия в размер на 120 000 MWh и намаляване на емисиите въглероден в размер на 54 000 тона.

Оперативната програма „Конкурентоспособност“ (ОПК) също е фокусирана върху енергийната  ефективност, каза още министър Добрев. Той представи пред участниците във форума схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика“, която МИЕТ реализира съвместно с Европейската банка за въстановяване и развитие (ЕБВР). За проекти по тази схема в рамките на ОПК са отпуснати 150 млн. евро, които се допълват с кредитна линия до 150 млн. евро от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. В момента схемата е отворена за кандидатстване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...