Доклад на БАН за „Белене“: Да строим, в региона се задава дефицит на ток

09.10.2017 | 15:50
по статията работи: Econ.bg
Доклад на БАН за „Белене“: Да строим, в региона се задава дефицит на ток

Докладът, който БАН подготвя за АЕЦ "Белене", по всяка вероятност ще съдържа препоръка централата да бъде построена. Такива слухове се чуват в енергийните среди у нас. Макар все още анализът да не е публично достояние, се говори, че в него много точно е описана нуждата от новата българска ядрена мощност не само за България, но и за целия регион. А причината е в очертаващ се в бъдеще тежък дефицит на електроенергия, който съответно обуславя изграждането на новата българска АЕЦ. Това обясни пред iNews енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според думите му и това, което е чул по отношение на доклада, тези изводи са направени на базата на изключително съществени неща – статистически данни за производството и консумацията на ток в държавите от нашия регион, както и стратегиите и анализите за развитие на енергийния им пазар на местно и регионално ниво. "Приятно съм изненадан от тези факти. По принцип бях с негативни очаквания за този доклад. Явно в БАН са използвали доста широк експертен потенциал", коментира проф. Тасев.

Той отбелязва, че за България е силно препоръчително да вземе решение за изграждане на АЕЦ "Белене", защото това при всички положение ще бъде добре за нея. Не само поради факта, че ще си гарантира нова базова ядрена мощност, но и че така ще може да се възползва от лидерството си. Защото ще спечели най-много първият, изградил нова ядрена централа в региона. "Ако ние имаме АЕЦ, Турция ще се замисли дали да строи такава до границата при Резово", казва експертът.

Според Тасев при вземане на решение за строеж на "Белене" България може да извлече и политически дивидент. Причината е, че към момента има сериозен интерес от страна на американски инвеститор, който иска да се включи в проекта и да построи новата ни атомна централа. Това, на фона на изключително обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва ще направи страната ни плацдарм за нормализирането им. Сблъсъкът между две световни сили не води до нищо добро. А сега България има шанс да стане фактор за подобряване на руско-американските отношения, стана ясно от коментара на експерта.

Самият инвеститор, който вече е заявил официално намерението си в писмо до Министерството на енергетиката, предлага да поеме изцяло разходите по строежа на Втора атомна. Постепенно обаче е готов да отстъпи сериозен дял от бъдещата централа на държавата. В предложението е записано, че България може да изкупи до 49% от акциите в срок от 15 години. Което ще бъде добре, тъй като ядреният риск се носи именно от България, а не от частната компания.

По принцип би било добре мажоритарният дял да бъде държавен, но в момента страната ни не е в изгодна позиция. Когато преди години беше избран стратегически инвеститор в лицето на германската RWE, тогава тя трябваше да получи 49 на сто от АЕЦ "Белене", а 51% да останат държавни. "Сега обаче нещата са различни. Ние се провалихме като инвеститор. Сега задачата е не да се максимизира печалбата, а да се минимализира загубата", обяснява Тасев. И допълва, че е логично компанията, която идва сега и предлага да поеме финансирането, да поставя и условията от гледна точка на ситуацията.

"Държавата сама очевидно няма как да поеме тази инвестиция. Това ще постави НЕК под огромен риск. Трябва да се търси компромис", коментира експертът. Според информацията му предложението на американците е първоначално да получат 95-процентен дял в АЕЦ "Белене". След като централата бъде построена и заработи, постепенно държавата да откупува акции от тях, докато придобие 49% от капитала./ iNews.bg

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 27.10 97 г. – Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян (на бюста), обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим. 312 г....