Доходността по 3-годишните облигации се вдига

08.04.2013 | 15:50
по статията работи: Петя Бързилска
Постигната среднопретеглена годишна доходност е в размер на 1,32%
Доходността по 3-годишните облигации се вдига

Днес (8 април) се проведе втори аукцион за продажба на част от емисия тригодишни лихвоносни съкровищни облигации с падеж 30 януари 2016 г., при условия, определени от Министерството на финансите (МФ), съобщават от Българска народна банка (БНБ).

Постигната среднопретеглена годишна доходност е в размер на 1,32%. Така доходността по 3-годишните дългови ценни книжа се вдига. На проведения на 28 януари 2013 г. първи аукцион за емисията беше постигната доходност от 1,13%.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 143 650 000 лв.. Постигнатият коефициент на покритие е 3.59. Средната цена на допуснатите до участие поръчки е 100.30 лв. на 100 лв. номинал.

Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 40 млн. лв. и лихвен процент 1.50% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 10 април 2013 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Доходността по 5-годишните и 10,5-годишните облигации също се покачва.

Разпределението по видове инвеститори от днешния аукцион е банки - 50%, гаранционни фондове – 32,07%, договорни фондове – 14,22% и пенсионни фондове - 3,71 на сто.

"Повишеният интерес към предлаганите на първичен пазар ДЦК се обуславя както от активното участие на банки и водещи институционални инвеститори, така и от сериозното присъствие на договорни фондове, които придобиха значителен дял от предложената на аукциона емисия", заявяват от МФ.

Постигнатата доходност на аукциона е под тази на облигациите със сходни характеристики на редица държави - Словения (5,93%), Унгария (4,42%), Румъния (2,87%), Испания (2,49%), Италия (2,25%), Турция (1,90%), Ирландия (1,85%), Литва (1,58%) и др., съобщават от Министерството на финансите.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...