Доходността по 5-годишните облигации се вдига

25.03.2013 | 17:30
по статията работи: Петя Бързилска
Предложеното количество дълг е за 50 млн. лв. при среднопретегледна доходност от 2,29%
Доходността по 5-годишните облигации се вдига

Министерството на финансите (МФ) преотвори за трети път емисия 5-годишни левови облигации с падеж 23 януари 2018 г. На провелия се днес (25 март) аукцион постигната доходност е 2,29%, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

Коефициентът на покритие е 2,16, при предложено количество от 50 млн. лева.

Доходността по дълговите книжа се вдига. При преотварянето на емисията на 18 февруари 2013 г. доходността е 1,99%, като предложеното за продажба количество облигации е за 45 млн. лв. Емитираният тогава дълг имаше за цел да покрие плащането на субсидиите на зърнопроизводителите. Плащанията ще са за сметка на фискалния резерв.

Същевременно постигнатата през февруари доходност е по-висока и от тази от проведения на 21 януари 2013 г. аукцион на 5-годишните облигации от същата емисия. Тогава доходността беше в размер на 1,66%, а средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки беше 105.63 лв. на 100 лв. номинал.

Доходността по 10,5-годишните облигации също се вдига.

Лихвеният процент по емисията от днешния аукцион е 3% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 27 март 2013 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията, информират от Българска народна банка (БНБ).

Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 103.00 лв. на 100 лв. номинал. Всички първични дилъри на държавни ценни книжа взеха участие на проведения аукцион, като банките придобиха 88,70% от общото одобрено количество, пенсионните фондове – 4,30%, застрахователните дружества - 1%, а други институционални инвеститори – 6 на сто. След последния аукцион общият обем на емисията в обращение достигна 135 млн. лева.

Постигнатата доходност на аукциона е по-ниска от тази по облигациите със сходен матуритет на редица държави, като Турция (6,69%), Унгария (5,57%), Словения (5,26%), Хърватия (4,25%), Румъния (3,74%), Испания (3,57%), Италия  (3,29%), Ирландия (3,04%) и други. "Резултатът на аукциона е показателен за стабилното търсене от страна на пазарните участници към суверенните книжа, предлагани на местния пазар", коментират от финансовото ведомство.

Фискалният резерв към 31 януари 2013 г. е в размер на 4.1 млрд. лв. Факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари тази година, са отрицателното бюджетно салдо за месеца, както и операции в частта на финансирането - основно изплатени погашения по глобалните облигации с падеж януари 2013 г. в размер на 1.5 млрд. лв. и погашения по ДЦК на вътрешния пазар в размер на 0.1 млрд. лв., съобщават от МФ. Заедно с лихвените плащания в размер на 0.3 млрд. лв. плащанията по обслужването на дълга за януари възлизат на 2 млрд. лв.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...