До сряда изплащат субсидиите на зърнопроизводителите

15.02.2013 | 17:13
по статията работи: Теодора Пенева
Плащанията ще бъдат финансирани чрез емитиране на държавен дълг. От бранша ще преценят в понеделник дали ще протестират
До сряда изплащат субсидиите на зърнопроизводителите

Другата седмица зърнопроизводителите ще си получат средствата по плащанията за единица площ. Това стана ясно след срещата на представители от бранша с премиера Бойко Борисов, информираха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Очаква се парите да бъдат преведени по сметките на фермерите още във вторник или най-късно в сряда, потвърди министърът на земеделието Мирослав Найденов.

На срещата са присъствали представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България и Националният съюз на земеделските кооперации в България.

В началото на месеца зърнопроизводителите обявиха, че ще организират национален земеделски протест срещу "лъжите и политиката на правителството в земеделието". Причината е, че е трябвало въпросните евросредства по схемата за директни плащания да им бъдат изплатени до края на януари 2013 г. От Асоциацията на зърнопроизводителите се заканиха да блокират центъра на София с трактори и тежки машини, както стана в края на 2011 г.

Позицията на кабинета по казуса беше, че възможностите на бюджета са парите да бъдат преведени през март или април тази година. По думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков забавяне обаче реално няма, тъй като по процедура плащанията трябва да се осъществят между началото на ноември и края на юни следващата година.

Днес от пресцентъра на Министерството на финансите уточниха, че плащанията са за сметка на фискалния резерв. Средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия в съответствие с процедурите и сроковете по регламент. За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, е било предприето актуализиране на емисионния календар. Това означава, че държавата ще емитира дълг, за да набере нужните средства. Впоследствие на сайта на БНБ беше публикувано съобщение, че на 20 февруари БНБ ще проведе аукцион за продажба на 6-месечни (181-дневни) краткосрочни съкровищни бонове на стойност 800 млн. лв. На 18 февурари пък централната банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност 5 години (1826-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент на стойност 45 млн. лв.

В края на деня (15 февруари) председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов коментира, че в понеделник ще бъде решено какви действия ще бъдат предприети занапред от зърнопроизводителите.

"Назначили сме в понеделник, 18 февруари, в 14:00 часа Разширен Управителен съвет в Арбанаси с представители на всички 21 организации – членове на НАЗ, на който ще видим дали по сметките ни има пари и ще бъдат взети решения за по-нататъшните действия, които ще предприемем", обясни той, цитиран от Агенция "Фокус". В 16:00 часа в понеделник ще има пресконференция, на която ще бъде обявено решението, взето от НАЗ.

По думите на Ангел Вукодинов, решението да бъдат изплатени субсидиите на зърнопроизводителите, е добро, "закъсняло, но все пак жизненоважно за сектора".

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...