Емитирахме дълг за 45 млн. лв. за плащане на земеделските субсидии

19.02.2013 | 10:58
по статията работи: Петя Бързилска
Доходността в размер на 1,99% е по-висока от тази, постигната в края на януари тази година
Емитирахме дълг за 45 млн. лв. за плащане на земеделските субсидии

Вчера Министерството на финансите (МФ) предложи за продажба част от емисия петгодишни лихвоносни съкровищни облигации (№ BG 20 300 13 119/23.01.2013 г.) с падеж 23 януари 2018 г., съобщават от Българска народна банка (БНБ).

Предложените за продажба облигации от емисията са в размер на 45 млн. лв. и лихвен процент 3% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 20 февруари 2013 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Съгласно взето от Министерството на финансите решение, са одобрени поръчки в размер на 45 млн. лв. номинална стойност. Среднопретеглената годишна доходност по ценните книжа е 1,99% на 100 лв. номинал.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 77,23 млн. лв. Постигнатият коефициент на покритие е 1.72. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 104.37 лв. на 100 лв. номинал. В аукциона участваха 13 първични дилъри на ДЦК.

Постигната доходност е по-висока от тази, от проведения на 21 януари 2013 г. аукцион на 5-годишните облигации от същата емисия. Тогава доходността беше в размер на 1,66%. Тогава средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки беше 105.63 лв. на 100 лв. номинал.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип. На 20 февруари 2013 г. пък по условия, определени от МФ Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на 6-месечни (181-дневни) краткосрочни съкровищни бонове от емисия на стойност 800 млн. лв.

Стана ясно, че за да се изплатят субсидиите на зърнопроизводителите в най-кратки срокове, трябва да бъдат набрани средства чрез емитиране на дълг под формата на облигации. Плащанията ще са за сметка на фискалния резерв. За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, е било предприето актуализиране на емисионния календар. 

След проведената вчера пресконференция с участието на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов стана ясно, че от Държавен фонд "Земеделие" са започнали изплащането на субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за 2012 г. Общата сума на преведените средства възлиза на 841 592 302 лв., които ще бъдат разпределени между 83 823 заявления.

Припомняме, че по повод земеделските субсидии подалият оставка министър на финансите Симеон Дянков обясни по-рано, че в момента възможностите на държавния бюджет не позволяват изплащането на средствата да стане по-рано от месеците март-април. В крайна сметка вчера сумите бяха преведени по сметките на фермерите. 

Някои икономисти, сред които Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" и Методи Цaнов от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП), коментираха, че емитирането на дълг за изплащане на субсидиите на земеделците няма да се отрази положително на състоянието на икономиката.

Доходността по продадените вчера 5-годишните облигации е под съответните стойности на дългови ценни книжа със сходни характеристики на някои държи-членки на ЕС, като Унгария (5,61%), Словения (5,26%), Испания (3,86), Румъния (3,73%), Хърватия (3,73%) , Италия (3,20), Латвия (2,10) и други.

Междувременно Европейската централна банка публикува на 12 февруари 2013 г. данните за дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване на всички държави-членки на ЕС. Според публикуваните данни, през януари 2013 г.  дългосрочният лихвен процент на България е 3,27%, което е близо до регистрираната исторически най-ниска стойност на показателя – 3,22% за месец ноември 2012 г. и отбелязва намаление спрямо предходния отчетен период - месец декември 2012 г. -  3,44%, съобщават от Министерството на финансите.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...