До края на месеца пускат новата система за влизане в парламента

11.08.2009 | 14:04
по статията работи:
Цецка Цачева даде първата си пресконференция като председател на Народното събрание
До края на месеца пускат новата система за влизане в парламента

Председателят на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева даде днес първата си пресконференция и обеща на срещи с медиите всеки месец да отчита свършеното от депутатите за изминалия период.

Основните акценти на днешната пресконференция бяха административните затруднения на парламента, извършваните ведомствени проверки и предстоящата дейност на депутатите, предаде Агенция "Фокус".

Административни трудности

Председателите и ръководствата на комисиите изпитват затруднения с наследената администрация, коментира Цачева. Тя обясни, че всички сътрудници и експерти към комисиите и председателите им са с удължен срок на договор, подписан на 25 юни, който изтича на 25 август.

Около 38 000 дни от полагащия им се платен отпуск не са използвали представители на администрацията на парламента, стана ясно още днес. Става въпрос за около 90 души. Всички те 4 години не са ползвали платен отпуск. В момента, в който договорите им се прекратят, ще трябва да им се платят обезщетения.

Има и хора в пенсионна възраст, на които също ще трябва да се плати. На служителите, на които няма да бъдат прекратени трудовите правоотношения, няма да им се изплаща невзетият отпуск, а ще си го взимат поетапно. На всички останали ще им бъдат платени неизползваните почивни дни. Има средства в бюджета на Народното събрание за изплащане на тези обезщетения.

След 25 август ще бъдат освободени онези служители, за които няма предложение да им бъдат възобновени трудовите правоотношения. "Съкращения ще има. Може да надхвърлят 5%. Ще си търсим хора за работата, а не работа за хора. Може да се увеличат щатните бройки за юристи”, каза Цачева.

На пресконференцията стана ясно още, че деветима от бившите депутати не са освободили все още жилищата, които са ползвали по време на мандата си. Народните представители, които не са върнали ключовете на жилищата си, са: Иво Атанасов; Димитър Димитров; Фикрет Сепетчи; Георги Георгиев; Митко Димитров; Борислав Българинов; Радослав Иванов; Иван Стаматов; Диана Хитова. Очаква се до края на седмицата всички бивши депутати да освободят жилищата и от следващата седмица да се настанят новите народни представители. Депутатите от ПГ на ГЕРБ имат нужда от 85 жилища, а необходимите жилища за народните представители на всички други групи са 32.

Гласуването с чужди карти

До края на седмицата ще заработи новият пропускателен режим в сградата на парламента на "Ал. Батенберг", а до края на месеца ще заработи и този в Народното събрание. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова.

Техниката е закупена, но досега е стояла в подземията на Народното събрание. Устройствата, които ще бъдат монтирани, отчитат с четец влизането и излизането на всеки депутат или представител на администрацията. На влизане четецът ще отбелязва часа, минутата и датата. На монитор на входа пък ще излизат образът и данните на лицето, което влиза. Така охраната ще може да следи кой влиза и няма да се чекират две карти, тъй като при поставянето на повече от 1 карта, четецът блокира.

С тези карти ще се осигури достъпът за влизане в сградите и така ще става гласуването. Във всяка минута ще може да се следи дали има депутат, който не е влязъл в сградата, а се гласува с неговата карта, обясни Фидосова. Системата може да пуска в минута до 30 души.

Свършеното досега и предстоящите промени

"След структурирането на Народното събрание само за 5 пленарни заседания беше приет Правилникът за организация и дейността на 41-ото Народно събрание и са избрани съставите на комисиите", съобщи Цачева. За сравнение тя даде предходния парламент, на който са били необходими 13 пленарни заседания за правилника, а до 23-ото заседание са структурирани и избрани съставите на комисиите.

В комисиите са разпределени постъпилите в периода от 14 юли до 30 юли 8 законопроекта, 5 проекторешения. Актовете, които са постъпили в НС за август, са само два.

Тъй като документите, които са предмет на законодателната програма на НС не изискват решаване и не са достатъчно по обем за пленарно заседание, към настоящия момент не е необходимо да се свикват депутатите за заседание, обясни Цачева.

Повече от 40 са необходимите вътрешни актове, които следва да бъдат изготвени, за да работи нормално Народното събрание, каза още тя. Досега са подготвени 7 вътрешни акта, които ще бъдат утвърдени след съгласуване на председателски съвет. Още 11 са в ход на подготовка. При подготовката на тези актове се срещат трудности в намирането на информация, обясни Цачева.

Необходимо е спешно актуализиране на структурата на НС, заяви още председателят на парламента. Тя добави, че амбицията на ръководството на парламента е до 20 август да има нова структура, тъй като без това да се случи, парламентът не може да започне да функционира нормално. Извършена е промяна в дисциплинарния съвет. За негов председател е назначен главният секретар Иван Славчов.

Предстои проверка на обществените поръчки за ремонта на жилищата на депутатите и покупката на асансьори в сградата на Народното събрание на пл. "Ал. Батенберг”, стана ясно още днес. Повече за проверките ще откриете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...