До месец ВАС решава дали Ахмед Доган е в конфликт на интереси

27.01.2011 | 14:06
по статията работи:
Делото се гледа на втора инстанция, след като миналата година тричленен състав на ВАС реши, че лидерът на ДПС не е в конфликт на интереси
До месец ВАС решава дали Ахмед Доган е в конфликт на интереси

В едномесечен срок Петчленен състав на Върховния административен съд ще се произнесе по делото за конфликт на интереси срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Това стана ясно днес след заседание на съда.

Процесът се води по случай хонорара от над 1,5 млн. лева, който Доган е получил за консултантски услуги по реализирането на хидропроекти в Родопите.

Миналата година същият съд, но в тричленен състав прецени, че Доган не е в конфликт на интереси.

Сега прокуратурата изложи пред съда като доказателство и политическото изказване на Ахмед Доган преди изборите в село Кочан за разпределението на порциите във властта.

Адвокатът на лидера на ДПС Румен Еленски възрази срещу това, като каза, че това не са правни доводи и всички политици хиперболизирали в своите политически слова. Защитникът настоява съдът да му плати за адвокатските услуги рекорден хонорар от 48 000 лева. На първа инстанция на Еленски бяха присъдени 150 лева възнаграждение.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов защити своя лидер, като каза, че по всяка вероятност той има нужните хидроенергийни познания, за да окаже консултанска помощ.

Ахмед Доган беше изпратен на съд през юли от парламентарната комисия, установяваща конфликт на интереси. Депутатите видяха нарушение на закона, защото лидерът на ДПС взел близо милион и половина лева след влизането в сила на специализирания закон и не декларирал конфликт на интереси, както и защото хонорарът бил особено висок и нетипичен за подобен род услуги, което вероятно може да се обясни с високата позиция на Доган – лидер на партията мандатоносител. Комисията заключи, че Доган е извършил тежка политическа корупция и е в икономическа зависимост от частни структури.

Председателят на тричленния състав Марина Михайлова застана зад аргументите на депутатите, но остана малцинство и така конфликт на интереси не беше констатиран. През октомври съдът счете, че общо четирите договора за поръчка, които формират хонорара му, са сключени преди влизане в сила на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси и порази тази причина Доган няма задължението да ги декларира.

Така казусът пое към втората и окончателна съдебна инстанция.

Днес от комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента посикаха хонорарът на лидера на ДПС Ахмед Доган в размер на 1,5 млн. евро да се отнеме в полза на държавата.

Това дело е от особен обществен интерес и се надявам резултатът да е в полза на обществото, защото има нарушаване на закона, договорите също са безспорни, материалната облага е безспорна, безспорно е и това, че обстоятелствата не са посочени в декларацията. Предният състав в становището си изразява мнението, че може да се потърси на Доган наказателна отговорност за неподаване или неверни данни в декларацията. Наказанието за такова нарушение е затвор до 5 години. В момента водим административно дело. Претенциите ни са да бъдат наложени съответните санкции и да се отнеме материалната облага. След това прокуратурата трябва да прецени дали да образува досъдебно производство, или не, коментира председателят на комисията Валентин Николов от "Атака" в кулоарите на Народното събрание.

 

Използвана е информация на Дарик радио и БНР

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...