Държавата планира да подпомага с пари в брой най-големите инвеститори

07.03.2019 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Разходите за заплати при научно-развойна дейност ще бъдат приспадани два или три пъти от финансовите резултати на компаниите. Това предвижда подготвян от Министерството на икономиката и Агенцията за инвестиции законопроект, съобщава шефът на агенцията Ста
Държавата планира да подпомага с пари в брой най-големите инвеститори
Снимка: БГНЕС

Разходите за заплати при научно-развойна дейност ще бъдат приспадани два или три пъти от финансовите резултати на компаниите. Това предвижда подготвян от Министерството на икономиката и Агенцията за инвестиции законопроект, съобщава шефът на агенцията Стамен Янев в интервю за "24 часа".

По думите му министърът на икономиката Емил Караниколов е успял да убеди финансовото министерство в ползите от такава промяна и концепцията е приета.

"В развойната дейност разходите са основно за заплати на висококвалифицирани хора. Така бихме могли да привлечем повече интелектуален продукт.

Приоритет за България е по-големият износ, а така бихме могли да привлечем повече интелектуален продукт", казва Янев.

Той съобщава, че се работи по предоставяне на инвеститорите на повече държавна помощ по примера на страните от Централна и Източна Европа. "У нас имаме държавна подкрепа за плащане на осигуровки, за обучение, за изглаждане на публична инфраструктура. Все повече инвеститорите очакват допълнителен финансов стимул под формата на парични грантове, за да купят част от активите си", казва шефът на агенцията за инвестиции.

По думите му такива стимули ще получат инвеститори на над 1 млрд. лева или евро - решение все още не е взето, а държавата ще ги финансира в брой. "Размерът се определя по специална формула, има процедура за конкретна инвестиция и се уведомява Европейската комисия, тя прави изследване, анализ и одобрява. Ако това не се направи, трудно може да се очакват големи инвестиции в размер над 1 млрд. да обърнат внимание на България", обяснява модела той.

По думите му тези мерки ще се прилагат в автомобилната индустрия, енергетиката, инфраструктурата.

"Работим да разширим обхвата на Закона за насърчаване на инвестициите. Към момента той не подпомага проекти в енергетиката, селското стопанство и земеделието, проекти в инфраструктурата - нещо, което представлява сериозен инвестиционен потенциал", казва Янев.

С промени в закона кеш грантовете могат да бъдат предоставени като данъчно облекчение за по-голям период от действащия, който изтича през 2021 г., добавя той.

По сегашния закон от 2016 г. насам държавата е опростила 69 млн. лв. корпоративен данък след като компаниите са се ангажирали да реинвестират сумата в двоен размер. Това е т. нар. блоково одобряване на държавна помощ от ЕК. При големите инвестиции ще трябва специално разрешение от Брюксел. Според българския закон помощта може да достига 10% от инвестицията, а еврорегламентите я ограничават до 37.5 млн. евро. "Ако някой е направил инвестиция над 375 млн. евро , над тази сума не можем да помагаме", пояснява Янев.

Прогнозата му е, че инвестициите през тази година ще достигнат 1.7 млрд. лв. като бъдат разкрити 7564 работни места.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...