Държавата подпомага столичната „Топлофикация“

29.03.2014 | 17:44
по статията работи: econ.bg
Министър Драгомир Стойнев подписа заем в размер на 120 млн. лева към „Булгаргаз“
Държавата подпомага столичната „Топлофикация“

Държавата поема отоплителния сезон на абонатите на столичната „Топлофикация. Това каза по време на пресконференция в Хасково министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Подписах заем към „Булгаргаз” за 120 млн. лева, тъй като с тези пари трябваше да се подпомогне дружеството, за да се подпомогне „Топлофикация”. Държавата пое отоплителния сезон на софиянци.“ заяви Стойнев.

„Всичко, което влиза в НЕК, се разпределя към всички производителите. Шефката на НЕК подготвя споразумения към всяко дружество за разсрочени плащания, за да бъдат спокойни кога какво ще получат.Топлофикациите имат задължения към „Булгаргаз”. Но не са драстични и огромни дълговете към Топлофикация. Те може би са притеснени, че им е намалена цената за електроенергия, но за това трябва да се обърнат към ДКЕВР”, каза още министър Драгомир Стойнев, цитиран от „Труд“.

По време на събитието енергийният министър коментира и евентуална газова криза, предизвикана от ситуацията в Украйна.

„През 2009 година имахме предупреждение от „Газпром”, т.е. той гарантира доставките както за България, така и за Украйна. Ще бъде странно Европа да направи толкова много за Украйна, а тя да спре доставките за Европа. До 3 млн.кубически метра от Гърция имаме договор за ежедневна доставка.

"Дневната консумация е между 8 – 9 млн. куб. метра, имаме запаси. Ако спрат доставките каквито и залежи, и запаси да имаме, не можем да издържим дълго. Най-доброто решение е да няма спиране. Правим постъпки за дезиртификация. Подписахме и меморандум с Турция за изграждане на връзка. С Гърция заварихме нивото от 2009-та година. С Румъния трябваше да се пусне, направихме всичко възможно, но имаше срутване, трябваше да бъдем готови през април, но според специалистите в края на май ще сме готови.

Със Сърбия смяната на правителството забавя работата. Именно това правителство подписа договор за доставки на 1 млрд. куб метра със „Шах Дениз 2””, заяви министър Драгомир Стойнев.

През тези 3,5 години, когато е имало такова забавяне, чудото не може да стане за 9 месеца. „Тези 500 млн. лева, които искахме от ЕК като компенсация, които правителството на ГЕРБ трябваше да получи, не сме ги получили. Но може би не сме били достатъчно активни, за да бъдем компенсирани”, допълни министърът на икономиката.

Мерки към ЕРП-тата до 7 април.

Темата за ЕРП-тата е важна и значима. Становището на ДКЕВР е, че към 7 април ще гледат и ще предприемат мерки към ЕРП-тата. Ние сме готови на споразумение, но ние искаме парите да се върнат в НЕК, каза Стойнев.

„Всеки трябва да бъде равен пред закона, законът важи равно за всички. За никого няма да се прави компромис. Този, който е изряден, ще получи пълната подкрепа на държавата. Не е нормално някой сам да изгражда правилата в държавата, без да се спазва законодателството”, каза още министър Драгомир Стойнев.

"Мисля че е меко казано, нахално, хората, които създадоха проблема в енергетиката, защото този проблем започва от 2012 година, сега да дават акъл. През 2012 год. помисли ли някой какъв ще бъде ефектът? Може би е хубаво господин Добрев да бъде по-добре да бъде информиран. Задълженията на ЕРП-тата за тези 3,5 год., от управлението на ГЕРБ, се равняват на два млрд. и половина лева", коментира енергийният министър.

"Сега, когато се опитваме да оправим системата, когато изнасяме електроенергия, те дават акъл как да оправим техния проблем, който се превръща в голям скандал, но ние вина нямаме. В момента, за да работят ВЕИ-тата, трябва да се изключват блокове в централите и струва 300 хил. лв.”, допълни министърът на икономиката и енергетиката.

„Южен поток”

"Над „Южен поток” продължава да се работи, защото се говореше, че БСП забатачва работата, а това не е така. За нас той е важен, стратегически, ще създаде над 5000 работни места. Ще бъде реален стимул за икономическия растеж”, каза още министър Драгомир Стойнев.

Този проект ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство. Работата ще продължи, това трябва да стане по най-прозрачния начин. В крайна сметка не бе направено нищо по него, докато не дойде това правителство, включително и от него, тъй като работехме за проекта „Набуко”. Той пропадна и ни бе обяснило, че е пропаднал по комерсиални причини. След като той пропадна, ние предприехме стъпки по проекта „Южен Поток””, допълни министърът на икономиката.

Казусът Карадере

"Нямам притеснения за Карадере. Длъжен съм да се боря за всяка инвестиция, която да се реализира в България. Проблемът с Карадере е, че в инвестиционното намерение ясно пише, че не може да се извърши, ако няма положителна екологична оценка и по закона за екологичното разнообразие. Лично Искра Михайлова се ангажира и МС ще вземе допълнително решение точка 15 да бъде извадена и да бъде ясно записана. Доколкото знам в Бяла има протест от хората, които искат да се осъществи", коментира министър Стойнев.

Той каза още, че освен за енергетиката е отговорен и за инвестициите, а те не могат да се отхвърлят с лека ръка.

"Винаги сме изисквали, имали сме такива съмнения, че няма финансов ресурс, после дойдоха доказателства от страна на инвеститорите, и се направиха конкретните стъпки от българското законодателство,. Дали ще се осъществи, зависи от екологичната оценка и българското законодателство”, каза още министърът на икономиката.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...