Държавният дълг се е увеличил до 9,4 млрд. евро през юли

01.09.2014 | 14:39
по статията работи: Георги Велев
Основната причина за промяната е успешното пласиране на 10-годишни еврооблигации за близо 1,5 млрд. евро
Държавният дълг се е увеличил до 9,4 млрд. евро през юли
Снимка: Thinkstock/Guliver

9,4 млрд. евро е достигнал държавния дълг на страната ни в края на юли,показват данните на финансовото министерство. Така само за месец дългът на страната ни се е увеличил сериозно с 1,3 млрд. евро или с малко над 2,5 млрд. лева.

Основна причина за повишението на дълга е емитирането на еврооблигации на международните капиталови пазари, показва докладът на финансовото министерство. В края на юни ведомството пласира успешно външен дълг (10-годишни еврооблигации) на стойност 1,493 млрд. евро при доста добра доходност от 3,055%.

Вътрешните задължения през юли са за 3,9 млрд. евро, като са се понижили леко спрямо юни, когато са били за 4,1 млрд. евро. Логично външните задължения на страната са се увеличили и са достигнали близо 5,5 млрд. евро, отчитат от финансовото министерство.

Според ведомството в края на юли делът на държавния дълг възлиза на 22,8% от БВП на страната при 19,7% през юни. Делът на външния държавен дълг е 13,3% , а на вътрешния държавен дълг е 9,5% от БВП, сочат още данните. От ведомството на Румен Порожанов допълват, че страната ни е далеч от европейския лимит за дълг, които е до 60% от БВП.

Според структурата на държавния дълг в края на юли вътрешните задължения заемат дял от 41,6%, а външните - от 58,4%. По-голямата част от задълженията са в евро 58,8%, а 31 на сто са в лева. Едва 9,1% от дълга е в щатски долари, обясняват от МФ.

Плащанията по държавния дълг през юли са били за 622,1 млн. лева. Държавногарантираният дълг през този месец е достигнал 372,1 млн. евро, от които 21,3 млн. евро са вътрешните държавни гаранции. Съотношението на държавно гарантирания дълг към БВП е  0,9%, сочат още данните.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.07   64 г. – Големият пожар в Рим: В търговската част на Рим започва пожар, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни. 1344 г. – Венецианският сенат...