Дянков обмислял да наложи данък върху лихвите по депозитите?

21.09.2012 | 14:14
по статията работи: Елица Елефтерова
От пресцентъра на Министерството на финансите влязоха в пълно противоречие
Дянков обмислял да наложи данък върху лихвите по депозитите?
Снимка: iNews

Министерство на финансите е обсъждало въвеждането на данък върху лихвите на депозитите. Идеята е била лихвите от спестяванията на населението в банките да се облагат с плосък данък от 10 процента.

Тази новина съобщиха последователно ежедневник, телевизия - bTV, и радио - Дарик. Всички медии изрично се позовават на един и същи източник от министерство на финансите - ръководителят на пресцентъра Бетина Жотева.

Пред econ.bg обаче от пресцентъра на финансовото министерство първоначално категорично опровергаха тази информация. В началото отричаха изобщо да се е водило обсъждане в министерството.

От там заявиха, че "такава идея не се обсъжда и не е на дневен ред. Това може да бъде видяно по всяко време на сайта на министерството, където от миналата седмица са качени всички данъчни закони за публично обсъждане и няма подобен текст и предложение за изменение в законите".

По-късно отново пред деловия портал от министерството заявиха, че обсъждане може и да е имало.

В следващите няколко часа от Министерство на финансите изпаднаха в “цайтнот” (в шахмата – положение, при което състезателят няма време за обмисляне на ходовете) и започнаха да се самоопровергават. Единствената сигурна информация е, че “в момента обсъждането на такъв налог не е на дневен ред”.

Пред Агенция “Фокус” Жотева опровергава твърдението, че ще се предложи такъв налог, същото лавинообразно се случва и с останалите медии.  

Защо изобщо се мисли за подобен данък

Правителството обмисля подобен данък, за да може да осигури необходимите средства за вдигане на пенсиите и минималната работна заплата през следващата година, каквито намерения и обещания даде. Съгласно изчисленията на министерството чрез подобен налог могат да бъдат събрани между 160 и 200 млн. лева.

Според финансовото министерство подобен данък има и в други европейски страни и налагането на такъв налог би бил по-добър вариант от вдигането на сега съществуващите данъци.

По последните данни на БНБ депозитите на гражданите надхвърлят 34 милиарда лева. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около 1,8 - 2 милиарда лева. В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3 и 7 процента според срочността.

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...