ЕК: Все още съществуват съществени различия между таксите за студенти в Европа

17.10.2014 | 20:45
по статията работи: Мина Стойчева
Най-скъпо излиза образованието във Великобритания
ЕК: Все още съществуват съществени различия между таксите за студенти в Европа
Снимка: Булфото

Все още съществуват съществени различия между размерите на таксите, стипендиите и заемите за студенти в цяла Европа. Това посочва доклад на Европейската комисия (ЕК), който включва общо 33 европейски държави. От всички тях единствено в Германия таксите бяха напълно премахнати.

В доклада се посочва, че много от държавите обвързват своята система на финансиране с учебните резултати. Така от 2014 г. в Естония такси плащат само студентите, които нямат добри оценки. Подобна зависимост между таксите и лошите резултати има и в други страни като Чешката република, Испания, Хърватия, Унгария, Австрия, Полша и Словакия.

Междувременно най-скъпо излиза висшето образование във Великобритания. Там обаче таксите не се заплащат веднага, а едва след дипломирането на студентите, когато доходите им надхвърлят определен праг. Относително високи такси се заплащат предварително от студентите в Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Унгария, Нидерландия и Словения.

В общо пет европейски държави студентите не плащат никакви такси. Това са Шотландия, Финландия, Норвегия и Турция. На другия полюс, където всички бакалаври плащат, са девет държави - Чешката република, Нидерландия, Португалия, Словакия, Обединеното кралство, Исландия и Лихтенщайн.

Според доклада на Комисията в повечето страни в Европа само малък процент от студентите получават стипендии. В девет държави всички (Кипър, Дания, Малта, Финландия) или мнозинството от студентите (Люксембург, Нидерландия, Обединено кралство (Шотландия), Швеция, Норвегия) получават стипендии. Исландия е единствената държава, в която няма система за държавни стипендии, макар че това понастоящем е предмет на разисквания.

Държавно субсидираните заеми за студенти играят съществена роля за подпомагането на студентите в приблизително половината от обхванатите страни. По подобен начин, също в приблизително половината от страните, при подпомагането се отчитат семейните обстоятелства като цяло и помощта не се изплаща пряко на студентите, а под формата на данъчни облекчения за родителите или семейни надбавки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...