ЕК: Все още съществуват съществени различия между таксите за студенти в Европа

17.10.2014 | 20:45
по статията работи: Мина Стойчева
Най-скъпо излиза образованието във Великобритания
ЕК: Все още съществуват съществени различия между таксите за студенти в Европа
Снимка: Булфото

Все още съществуват съществени различия между размерите на таксите, стипендиите и заемите за студенти в цяла Европа. Това посочва доклад на Европейската комисия (ЕК), който включва общо 33 европейски държави. От всички тях единствено в Германия таксите бяха напълно премахнати.

В доклада се посочва, че много от държавите обвързват своята система на финансиране с учебните резултати. Така от 2014 г. в Естония такси плащат само студентите, които нямат добри оценки. Подобна зависимост между таксите и лошите резултати има и в други страни като Чешката република, Испания, Хърватия, Унгария, Австрия, Полша и Словакия.

Междувременно най-скъпо излиза висшето образование във Великобритания. Там обаче таксите не се заплащат веднага, а едва след дипломирането на студентите, когато доходите им надхвърлят определен праг. Относително високи такси се заплащат предварително от студентите в Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Унгария, Нидерландия и Словения.

В общо пет европейски държави студентите не плащат никакви такси. Това са Шотландия, Финландия, Норвегия и Турция. На другия полюс, където всички бакалаври плащат, са девет държави - Чешката република, Нидерландия, Португалия, Словакия, Обединеното кралство, Исландия и Лихтенщайн.

Според доклада на Комисията в повечето страни в Европа само малък процент от студентите получават стипендии. В девет държави всички (Кипър, Дания, Малта, Финландия) или мнозинството от студентите (Люксембург, Нидерландия, Обединено кралство (Шотландия), Швеция, Норвегия) получават стипендии. Исландия е единствената държава, в която няма система за държавни стипендии, макар че това понастоящем е предмет на разисквания.

Държавно субсидираните заеми за студенти играят съществена роля за подпомагането на студентите в приблизително половината от обхванатите страни. По подобен начин, също в приблизително половината от страните, при подпомагането се отчитат семейните обстоятелства като цяло и помощта не се изплаща пряко на студентите, а под формата на данъчни облекчения за родителите или семейни надбавки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...