ЕК: Икономиката на България ще порасне с 1,5% тази година

05.11.2013 | 15:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Европейската икономика се възстановява
ЕК: Икономиката на България ще порасне с 1,5% тази година

Икономиката на България ще порасне с 1,5% тази година, сочи есенната прогноза на ЕК.

Според прогнозите на финансовото министерство българската икономика ще порасне с 1,8% догодина, с 1,5% през 2015 г. и с 3,4% през 2016 г.

Прогнозираният растеж в ЕС през втората половина на 2013 г. е 0,5% в сравнение със същия период през 2012 г. На годишна основа ръстът на реалния БВП тази година се изчислява на 0.0% в ЕС и –0.4% в еврозоната.

През последните месеци има окуражителни признаци, че икономиката на Европа е в процес на възстановяване. След като се сви през първото тримесечие на 2013 г., тя започна да расте отново през второто тримесечие и реалният БВП се очаква да продължи да расте през останалата част на годината.

Очаква се икономическият растеж постепенно да набере скорост и да достигне 1.4 % в ЕС и 1.1 % в еврозоната през 2014 г. и съответно 1.9 % и 1.7% през 2015 г.

Вътрешната и външната корекция в Европа продължават, подкрепени в много случаи от значителните структурни реформи и фискална консолидация, осъществени през последните години. Те подобриха предпоставките вътрешното търсене постепенно да се превърне в основен двигател на растежа в Европа. Въпреки това на фона на отслабналите перспективи за бързо развиващите се пазарни икономики, връщането към стабилен растеж ще бъде постепенен процес.

Постепенното възстановяване набира сила

Натрупаните макроикономически  дисбаланси намаляват, а растежът се очаква постепенно да набере скорост. Въпреки това текущите балансови корекции в някои страни продължават да затрудняват инвестициите и потреблението. Ситуацията на финансовия пазар значително се е подобрила и лихвените проценти в уязвимите страни са се понижили, но това все още не се е отразило на реалната икономика, тъй като финансовите пазари все още са разпокъсани и между отделните държави членки и между фирмите има значителни различия.

Настоящата прогноза отговаря на характеристиките на предишни възстановявания след тежки финансови кризи. С намаляването на нуждата от ограничаване на задлъжнялостта се очаква вътрешното търсене постепенно да се засили благодарение на възобновяването на растежа на частното потребление и на възстановяването на бруто капиталообразуването, дължащи се на подобрението на общите условия за финансиране и очакванията за икономиката.

Предвид постигнатия през последните години напредък темповете на фискална консолидация през прогнозния период ще се забавят. През 2014 и 2015 г. се очаква вътрешното търсене да бъде основен двигател на растежа на фона на по-слабите перспективи за износа на ЕС към останалия свят.

Тъй като промените на пазара на труда обикновено изостават от промените в БВП с около половин година или повече, се очаква възстановяването на икономическата активност да доведе до създаване на работни места с известно закъснение. Тази година безработицата остана много висока в някои страни, а заетостта продължи да намалява. Въпреки това през последните месеци бе отчетено стабилизиране на условията на пазара на труда, като прогнозите са за умерен спад на безработицата до 10.7% в ЕС и 11.8% в еврозоната до 2015 г. при запазване на големите различия между отделните страни.

През прогнозния период в ЕС и в еврозоната се очаква запазване на ниска инфлация от около 1.5 %.

Балансите по текущите сметки в уязвимите държави от ЕС постоянно се подобряват през последните години. Вследствие на нарастването на ценовата конкурентоспособност и засилването на износа се очаква редица уязвими държави от ЕС да регистрират излишък по текущата си сметка през тази година.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...