ЕК забранява тютюна за ръчно свиване на цигари

19.12.2012 | 13:47
по статията работи: Петър Чернев
Новата мярка трябва да влезе в сила след 2015 г.
ЕК забранява тютюна за ръчно свиване на цигари

Днес Европейската комисия (ЕК) прие предложението за преразглеждане на Директивата за тютюневите изделия.

Предложеният законодателен акт включва нови и подсилени разпоредби относно производството, представянето и продажбата на тютюневите изделия. По-конкретно в предложението се предвижда забрана на тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия, които са с характерен вкус, и задължително използване върху цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари на предупреждения относно здравето под формата на големи снимки.

Урежда се също така трансграничната продажба по интернет и се предвиждат технически елементи за борба с незаконната търговия. Освен това се предлагат мерки за изделията, за които до момента нямаше специална уредба, като електронните цигари и растителните изделия за пушене.

Тютюнът за дъвчене и смъркане ще подлежи на специално етикетиране и регулиране на съставките. Остава съществуващата в момента забрана за тютюна за орална употреба (т.нар. снус), посочват от пресцентъра на представителството на ЕК в България.

Приетият документ забранява определени тютюневи изделия да бъдат наричнани "леки" и по този начин да се предполага, че те са по-малко вредни от всички останали. Според ЕК определени названия като "леки", "меки" и с "ниско съдържание на катран" може да накарат пушачите да мислят, че определени продукти са по-малко вредни от други.

Забраната за тютюнопушене на обществени места не се засяга в настоящото предложение, а тя е от компетенцията на държавите-членки.

Предложението е прието след консултации на широка основа със заинтересованите страни, в т.ч. обществена консултация, която събра 85 000 отговора. Като следваща стъпка предложението ще бъде обсъдено в Европейския парламент и в Съвета на министрите. Очаква се то да бъде прието през 2014 г. и да влезе в сила от 2015 — 2016 г.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...