ЕК иска да се подобрят знанията и квалификацията на фермерите

21.03.2012 | 16:01
по статията работи: Теодора Пенева
Комисията представи предложението си за развитието на селските райони през 2014-2020 г.
ЕК иска да се подобрят знанията и квалификацията на фермерите
Снимка: Sxc.hu

Днес беше представено предложението на Европейската комисия (ЕК) за бъдещата политика на Европейския съюз (ЕС) за развитието на селските райони за следващия програмен период 2014-2020 г. Това стана в рамките на редовното заседание на Комитета по наблюдение към Програмата, който се проведе в София, информират от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Предложението бе представено от Албена Танева от Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към ЕК, по предложение на председателя на Управляващия орган на Програмата.

Приоритетите през новия програмен приоритет са свързани с трансфер на знания в земеделския и горския сектор. Това включва инвестиции в повишаването на знанията и квалификацията на заетите в земеделския сектор. Акцент ще бъде поставен върху иновациите, както и върху засилването на ролята на изследователската и развойната дейност.

Друг важен пункт от изпълнението на Програмата е организацията на продоволствената верига и по-доброто управление на риска в земеделието. С това се цели засилването и интегрирането на производителите на първична земеделска продукция в продоволствената верига. Мярката ще даде резултат и със справянето с екологичните рискове, като инструмент, който ще действа за възстановяването и превенцията срещу природни бедствия.

Предвидени са и дейности в посока запазването и подобряването на екосистемите в земеделския и горския сектор по отношение на биоразнообразието, управлението на водите и на почвите и намаляване на вредните емисии. Друга цел е ефективното усвояване на ресурсите от сектора, с цел преминаване към нисковъглеродна икономика.

И в рамките на следващия програмен период ще се инвестира в конкурентоспособността на земеделието. Съответно - в преструктурирането на стопанствата и приобщаването на по-младите. Сред приоритетите ще е и възможността за създаване на работни места и развитие на селските райони.

"От наша страна предстои задълбочена работа в тази насока. В момента към Дирекция "Развитие на селските райони" към МЗХ има създаден екип, който работи по предложенията на Министерството във връзка със следващия програмен период на втори стълб от Общата селскостопанска политика", коментира по време на срещата зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Отчетен бе напредъкът на България по усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Към 1 март 2012 г. са договорирани близо 53% - това са 1 737 443 730.53 евро от средства от бюджета. Изплатените средства са в размер на близо 39% или 1 025 788 863.24 евро, информира г-жа Десислава Тодорова, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

От ДФЗ съобщиха още, че общият брой заявления за кандидатстване по ПРСР за 2011 г. е 3 908. Сключени са 2 513 договора на обща стойност 109 994 817,75 евро. В процес на обработка са 545 заявления, а 662 заявления предстоят да бъдат разгледани.

Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...