ЕК ни заплашва със съд заради вятърните турбини на нос Калиакра

21.06.2012 | 14:29
по статията работи: Петър Чернев
Страната ни има 2 месеца, през които да отстрани нередностите
ЕК ни заплашва със съд заради вятърните турбини на нос Калиакра
Снимка: Econ.bg

Европейската комисия изразява загриженост, че България не е провела оценка на възможните въздействия на ветроенергийни и други проекти в защитените зони в района на нос Калиакра.

По предложение на комисар Янез Поточник, който отговаря за околната среда, Европейската комисия е изпратила мотивирано становище, в което България се призовава да спази действащото законодателство на ЕС. Ако страната ни не изпълни това искане в рамките на два месеца, Комисията може да отнесе казуса до Европейския съд. Ако казусът достигне до това ниво, Комисията може да поиска изпълнение на временни мерки, както и изместване на съответните проекти. Това става ясно от информацията на председатвителството на ЕК у нас.

Съгласно Директивата за птиците и Директивата за местообитанията всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по "Натура 2000", следва предварително да бъде подложен на оценка преди началото на работите. Също така Директивата за оценяване на въздействието върху околната среда (ОВОС) има за цел да осигури провеждането на адекватна оценка на всеки един проект, който би могъл да има значително въздействие върху околната среда, преди неговото одобряване.

Настоящият повод за загриженост (свързан с предишния казус, но в същото време самостоятелен) се дължи на факта, че България е дала разрешение за значителен брой стопански дейности в района на Калиакра, без подходяща оценка на въздействието върху околната среда, и че тази практика продължава. Разрешено е изграждането на хиляди вятърни турбини, както и изпълнението на около 500 други  проекти, без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и биологични видове в района на Калиакра, както и на въздействието върху хилядите птици и прилепи, прелитащи ежегодно над този район при тяхната миграция към и от Африка. Не е отчетен кумулативният ефект от проектите, въпреки че това се изисква и по трите посочени директиви — за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда.

През декември 2008 г. и септември 2011 г. Европейската комисия е изпратила до българските власти официални уведомителни писма във връзка с неспазването на съответните европейски директиви. Според получената информация България България продължава да е в нарушение на трите директиви.

Припомняме ви, че в края на 2008 г. правителството на Тройната коалиция забрани строителството в Калиакра. Тогава от МОСВ се аргументираха, че издаването на заповедта се налага заради наличието на множество планове, проекти и инвестиционни предложения за строителство в територията на защитена зона "Комплекс Калиакра".  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...