ЕК обмисля елиминирането на формата на "тройката" кредитори за Гърция

02.02.2015 | 11:00
по статията работи: Мина Стойчева
Очаква се това да бъде обсъдено по време на посещение на Алексис Ципрас в Брюксел
ЕК обмисля елиминирането на формата на "тройката" кредитори за Гърция

Европейската комисия (ЕК) обсъжда възможността за премахването на формата на т.нар. „тройка“, която управлява изплащането на дълга на Гърция. В нея влизат трите основни кредитора на южната ни съседка – Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и ЕК.

Алтернативата за тази промяна може да бъде официално разгледана по време на посещението на новия гръцки премиер Алексис Ципрас в Брюксел, което е насрочено за края на седмицата, твърди европейски дипломатически източник, цитиран от ТАСС.

Според неговата информация в Комисията разглеждат възможността за елиминирането на „тройката“, която в момента осъществява контрола върху изплащането на задълженията на Атина.

От Брюксел обаче са на мнение, че подобна промяна може да влезе в сила само ако от новото гръцко правителство потвърдят, че ще продължат курса на „бюджетни икономии и структурни реформи“.

„Тройката“ се свърза с големите икономически ограничения, които търпят гърците в последните три години. Заради това тази форма може да бъде премахната и да бъде въведен нов режим на диалог с Атина“, твърди източникът.

По неговите думи с подобни действия от Комисията възнамеряват да направят символична отстъпка за новото правителство в южната ни съседка и да удовлетворят желанието на гласоподавателите на СИРИЗА. В замяна обаче от ЕК ще настояват правителството на Алексис Ципрас да продължи политиката на икономически ограничения. 

Един от най-големите кредитори на Атина - Германия изключва възможността за опрощаване на дълга на балканската държава. Миналата седмица немският канцлер Ангела Меркел коментира, че очаква от новото гръцко правителство да продължи да изпълнява ангажиментите си към своите кредитори.

Германският министър-председател акцентира върху това, че спасителната програма за Гърция изтича в края на февруари месец. Меркел припомня, че последният транш от финансовата помощ все още не е получен от Атина и това ще стане само ако страната продължи да спазва поетите ангажименти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...