ЕК предлага по-добра защита на авторските права на музикантите

16.07.2008 | 17:52
по статията работи: econ.bg
Срокът за получаване на приходи от авторски права се увеличава от 50 на 95 години
ЕК предлага по-добра защита на авторските права на музикантите

Европейската комисия извади на бял свят два нови законопроекта относно авторските права в света на музиката. С тяхна помощ авторите и изпълнителите на музикални творби ще бъдат по-защитени и осигурени, твърди европейският комисар на вътрешния пазар и услугите Чарли Маккрийви.

Съгласно първото предложение правата на изпълнителите на песни се уеднаквяват с правата на авторите. По този начин ще се преодолее разликата в заплащането на композиторите и певците. Срокът за получаване на приходи от авторски права се увеличава от 50 на 95 години и така изпълнителите не са ощетени, тъй като проучване на ЕК доказва, че повечето от тях започват кариерата си на около 20 годишна възраст. Освен това и звукозаписните компании също ще печелят, тъй като ще печелят допълнително от продажби на продукта на певеца, с когото имат договор.

На второ място Комисията предлага пълно хармонизиране на творби, писани в съавторство. От ЕК учредяват авторски права върху такава творба 70 години след смъртта на последния нейн автор. Освен това Брюксел ще забрани дейността на 24-те т.нар. национални общества на музикалните продуценти в ЕС, които не позволяват на даден автор и/или певец самостоятелно да развали договора си със звукозаписна компания, да сключи нов с друга такава и да осъществява дейност извън границите на родната си държава. Ще се улесни и взимането на лиценз за излъчване на песни по Интернет, чрез сателит и по телевизията в няколко европейски страни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...