ЕК разследва "Газпром" за ограничаване на конкуренцията

05.09.2012 | 10:55
по статията работи: Петя Бързилска
Комисията обръща внимание на три предполагаеми антиконкурентни практики на компанията в ЦИЕ, сред които налагането на несправедливи цени
ЕК разследва "Газпром" за ограничаване на конкуренцията

Европейската комисия (ЕК) започва официално разследване на руския газов гигант "Газпром“.

Процедурата е открита във връзка с подозрението в нарушаване на европейските антитръстови закони от страна на „Газпром“, тъй като компанията може да е възпрепятствала конкуренцията на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщиха от ЕК.

От европейската институция добавят, че откриването на производство не предрешава резултата от разследването. Комисията обаче ще третира случая като приоритетен.

ЕК подозира, че газовият гигант може да „злоупотребява с господстваща си пазарна позиция“ по веригите за доставка на газ в страните от Централна и Източна Европа.

Комисията разследва три предполагаеми антиконкурентни практики в ЦИЕ. „Газпром“ има вероятност да е разделила пазара, като е попречила на свободния поток от газ в страните-членки. Същевременно компанията може да е попречила на диверсификацията на доставките на газ, както и да е наложила несправедливи цени на своите клиенти чрез обвързване на цената на природния газ с тази на петрола.

Подобно поведение, ако бъде установено, може да представлява ограничаване на конкуренцията. Това може да доведе до по-високи цени и влошаване на сигурността за доставките, казват от ЕК.

Няма законен срок, в който трябва да се приключи разследването, като това зависи от редица фактори.

Припомняме, че руските власти прогнозираха свиване на износа на "Газпром" в следващите години и сигнализираха за потенциална заплаха за износа на руски газ заради навализането на американски компании на европейските пазари.

До 15 ноември тази година България трябва да подпише с руската страна инвестиционното споразумение за газопровода "Южен поток".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...