ЕК ще разследва Google

15.04.2015 | 14:05
по статията работи: Мина Стойчева
Според Комисията интернет гиганта нарушава антитръстовите правила на ЕС
ЕК ще разследва Google
Снимка: Guliver/Getty Images

Европейската комисия (ЕК) обяви, че стартира разследване на американската интернет компания Google. От институцията обвиняват компанията, че нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз (ЕС). Според Комисията от Google злоупотребяват с господстващо положение на пазарите за услуги за обикновено търсене в интернет.

"При показването на резултатите от такова търсене от интернет търсачката систематично са давала предимство на собствения си продукт, в случая операционната система Andoid”, съобщават от пресцентъра на ЕК и допълват, че от Google възпрепятстват конкуренцията и вредят на потребителите по този начин.

От институцията посочват, че разследването ще се съсредоточи върху това дали Google е сключила антиконкурентни споразумения или е злоупотребила с вероятно господстващо положение в областта на операционните системи, приложенията и услугите за интелигентни мобилни устройства.

"Сравнителното пазаруване позволява на потребителите да търсят продукти от уебсайтове и да сравняват цените между различни търговци. Предварителното заключение на Комисията от разследването, започнало през ноември 2010 г., е, че при обикновено търсене в интернет Google систематично облагодетелства в показваните резултати собствения си продукт за сравнително пазаруване (наричан " Google shopping") като например представя на екрана Google Shopping на по-преден план.", обясняват от Комисията.

"По този начин Google може да отклони изкуствено трафика от конкурентни услуги за сравнително пазаруване и да възпрепятства способността им да се конкурират на пазара", допълват от институцията.

ЕК дава на интернет компанията 10 седмици, за да даде своя отговор на твърденията в обвинението на европейската институция. Заедно с това от Google ще имат право да поискат официално изслушване.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...