ЕП одобрява бюджета на ЕС за 2014 г.

20.11.2013 | 10:05
по статията работи: Петя Бързилска
3 млрд. евро са отделени за справяне с безработицата
ЕП одобрява бюджета на ЕС за 2014 г.

Днес (20 ноември) Европейският парламент (ЕП) ще одобри постигнатото компромисно споразумение със страните членки относно европейският бюджет за 2014 г.

Припомняме, че бюджетът ще бъде по-малък от предходния за първи път в историята на Съюза. В общата хазна ще има 9 милиарда евро по-малко в сравнение с  тази година. ЕС ще оперира в рамките на 135,5 млрд. евро в плащания (144 млрд. евро за 2013 г.) и 142,6 млрд. (151 млрд./2013) в ангажименти, информират от пресслужбата на Ивайло Калфин, който е член на бюджетната комисия на ЕП. 

В бюджета ще засегне почти всички основни политики, но най-вече парите за регионите и за външни дейности на ЕС. По настояване на парламента, известно увеличение, в сравнение с предложението на Европейската комисия (ЕК), ще има за цифровата икономика, микрофинансирането и социалния диалог, за граничната агенция Фронтекс”,  за Офиса за бежанците и за трите нови агенции, които ще надзирават банките и финансовите институции.

3 млрд. евро са отделени за справяне с безработицата. Това означава, че за безработен ще се падат по 1 едно евро дневно от общия бюджет на ЕС. Според евродепутатите това е крайно недостатъчно. По данни на Евростат безработицата в ЕС през септември е 12,2%, като остава стабилна спрямо август. В еврозоната делът на безработните е 11%, също без промяна спрямо предходния месец.

Около 90% от европейският бюджет през 2014 г. ще отидат за плащания по вече договорени проекти, които ще приключат в края на тази или през следващата година. "Разумно би било държавата да "изтегли" в началото колкото може повече проекти, за да се подпомогне икономиката и да не се струпва изпълнението на проекти в последния момент, но това ще зависи от готовността ни да усвояваме европейските средства", смята Калфин.

Припомняме, че на 19 ноември Европейският парламент и страните членки се договориха за бюджета на Съюза за 2014 г. след 15-часови преговори в Брюксел.

Вчера (19 ноември) евродепутатите приеха прие седемгодишния бюджет на Европейския съюз, който определя приоритетите и разходите за периода 2014-2020 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...