ЕС, ЕЦБ и МВФ искат повече усилия от Гърция

23.11.2010 | 14:09
по статията работи:
Покриване на целевия дефицит от 7.5% за 2011 година е сред допълнителните условия
ЕС, ЕЦБ и МВФ искат повече усилия от Гърция

Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) поискаха от Гърция повече усилия в структурните реформи преди отпускането на четвъртия транш от спасителния заем, предвиден за февруари, предаде АФП.

"Тройката", както гърците наричат представителите на трите международни институции, които трябва да оценят последователността в прилагането на плана за икономии, целящ възстановяването на държавните финанси на Гърция, препоръча дълбока реформа в здравеопазването, държавните предприятия и  една финансовата реформа, която трябва да увеличи държавните постъпления. 

"Програмата за възстановяване на гръцката икономика е постигнала предвидените досега цели, главната опасност сега е  свързана с въпроса за това дали ще напреднат
структурните  реформи в областта на фискалната политика и пазара на труда,  подчерта представителят на МВФ Поул Томсен на пресконференция в Атина. 

Според ЕС и МВФ ключовите въпроси са свързани с намаляване на разходите в здравеопазването и финансовото състояние на  държавните предприятия, както и
по-доброто събиране на данъци.

Третият транш от 9 милиарда евро от общия заем на стойност 110 милиарда евро, одобрен от ЕС и МВФ през май, ще бъде  отпуснат, след одобрение през декември
 на съвместния доклад за  постоянното наблюдение на финансите на страната.

Четвъртият транш от 15 милиарда евро, който се очаква да бъде отпуснат до март месец 2011 година, зависи от напредъка при прилагането на предложените структурни реформи.

Международният валутен фонд (МВФ), Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха, че в общи линии Гърция осъществява по план необходимите реформи, за да продължи да получава спасителните заеми от тригодишния пакет на стойност 110 милиарда евро (150 милиарда долара), предаде Асошиейтед прес.

Представителите на трите институции, известни като "тройката", обаче отбелязаха, че трудностите остават и Гърция трябва да положи "допълнителни усилия", за да изпълни целта си да намали бюджетния дефицит до 7.5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 година спрямо 15.4 процента за миналата година.

В изявлението, направено днес след края на експертната проверка, представителите на мисията заявиха, че Гърция се е съгласила да вземе нови мерки, за да разшири данъчната основа и да сложи край на разточителните разходи, съобщава БТА.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 08.10   927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I. 927 г. –...