ЕС е на път да изпълни проекта за енергиен съюз, обяви Брюксел

24.11.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
В доклада за състоянието на енергийния съюз се потвърждава, че енергийният преход не е възможен без съобразяване на инфраструктурата с нуждите на бъдещата енергийна система
ЕС е на път да изпълни проекта за енергиен съюз, обяви Брюксел

Благодарение на напредъка тази година, ЕС е на път да изпълни проекта за енергиен съюз, като създава работни места, икономически растеж и инвестиции. Това показва доклад, представен днес от Европейската комисия, предаде пресслубата на институцията.

Изпълняват се подходящи действия в подкрепа на социално справедлив преход към чиста енергия, посочва комисията.

В доклада за състоянието на енергийния съюз се потвърждава, че енергийният преход не е възможен без съобразяване на инфраструктурата с нуждите на бъдещата енергийна система.

Енергийната, транспортната и телекомуникационната инфраструктура стават все по-взаимосвързани. Местните мрежи ще стават все по-важни във всекидневието на европейските граждани, които във все по-голяма степен ще преминават към електромобилност, децентрализирано производство на енергия и оптимизация на потреблението, се казва в доклада.

Има значителни постижения, но остават пречки, особено в областта на електроенергетиката, се допълва в съобщението. За справяне с тях Еврокомисията си постави цел за междусистемна електроенергийна свързаност от 15 % през 2030 г. и прие нов списък с проекти от общ интерес.

В коментар за доклада Марош Шефчович, заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, заяви: "Енергийният съюз ще се реализира успешно само ако всички ние насочим усилията си в една и съща посока. Целта е да изпълним ангажимента си за приключване на изграждането на енергийния съюз до края на текущия мандат на Комисията".

По думите му "до 2019 г. енергийният съюз трябва да престане да бъде само политика, а да се превърне в ежедневие, от което има полза всеки гражданин на ЕС. Това ще изисква по-голяма ангажираност от всички обществени групи. Поради това смятам, че следващата година ще бъде година на поемане на задължения".

По-малко от три години след представянето на рамковата стратегия за енергиен съюз, Еврокомисията представя мерки за чиста енергия за всички европейци на принципа "енергийната ефективност на първо място", за подкрепа на ЕС като световен лидер в защитата на природата и възобновяемите източници на енергия, и за осигуряване на справедливи условия на потребителите.

Завършването на енергийния съюз изисква участието и тясното сътрудничество между Еврокомисията, държавите от ЕС и обществото, се посочва в съобщението. Затова до началото на 2018 г. държавите ще трябва да завършат проектите си за национални планове в областта на енергетиката и природата след 2020 година.

Въпреки намерението на ръководството на САЩ за оттегляне от Парижкото споразумение, ЕС ще продължи да потвърждава своя ангажимент към водената в световен мащаб борба срещу измененията в природата и към укрепването на съществуващите световни партньорства, посочват от Брюксел.

Енергийният съюз вече дава резултати, но ключът към постигането на останалите задачи е трайният ангажимент. Необходимо е всички законодателни предложения за енергийния съюз, представени от Еврокомисията, да бъдат разглеждани от Европейския парламент и Съвета на ЕС приоритетно, се посочва в съобщението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...