ЕС и Атина в спор дали Гърция трябва да изплати целия си дълг

27.01.2015 | 14:20
по статията работи: Мина Стойчева
От СИРИЗА искат опрощаване на част от задълженията, Европа съгласна само за преструктуриране
ЕС и Атина в спор дали Гърция трябва да изплати целия си дълг

Нереалистично е да се очаква Гърция да изплати целия си огромен дълг. Това коментира говорителят по икономическите въпроси на партията СИРИЗА, спечелила изборите в страната в неделя (25 януари), цитиран от „БиБиСи“. „Никой не вярва, че е възможно страната да покрие цялото задължение към кредиторите си“, казва още Евклид Цакалотос.

От крайно лявата партия СИРИЗА искат предоговаряне на дълга на Атина от 240 млрд. евро към чуждестранните кредитори. „Досега не съм срещал икономист, който искрено да потвърди, че Гърция може да изплати всичките си задължения. Това е невъзможно“, посочва Цакалотос.

Според него в момента е от особено значение европейските лидери да покажат, че наистина са готови да работят заедно със СИРИЗА. По думите му, ако Европа откаже да си сътрудничи с партията, това ще означава, че тя не е готова да приеме демократичните и социалните промени в страната.

Евклид Цакалотос твърди, че ако Гърция изпадне в криза и се наложи да излезе от еврозоната, то самата еврозона ще изпадне в колапс„Ние казваме това от началото – еврозоната е в опасност, еврото също е в опасност, но не от СИРИЗА, а от политиката на строги икономии“, коментира още той.

Мнението на останалите страни-членки в Европейския съюз (ЕС) по отношение гръцкия дълг се разминава от това на партията-победителка на изборите в южната ни съседка.

Все още липсва официално становище по този въпрос, но до голяма степен европейските лидери са на мнение, че има възможност за преструктуриране на задълженията на Атина, но не и за частично опрощаване. Същата теза защитават и финансовите министри на държавите от еврозоната, които обсъдиха въпроса на заседание вчера (26 януари), пише ТАСС.

Те подкрепят идеята, ако Гърция не обслужва дълга си, да няма възможност за получава повече пари от държавите в зоната, както и от частни инвеститори.

В понеделник еврото се срина до най-ниската си стойност за последните повече от 11 години след като резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция показаха, че в следващите години страната ще се управлява от крайно лявата партия СИРИЗА. Сутринта в понеделник единната европейска валута се сви рекордно и се търгуваше за 1,1088 долара, което е най-ниското й равнище от 2003 г.

В същото време резултатите от вота в южната ни съседка доказаха неоспоримата победа на СИРИЗА. Радикалната левица спечели 36,34 на сто от гласовете и 149 депутатски места срещу 27,81 на сто и 76 места за дясноценстристката Нова демокрация. 

По-късно през деня стана ясно, че след бързо протеклите консултации дясната партия "Независими гърци" е постигнала консенсус със СИРИЗА за съместно управление. За премиер беше избран лидерът на лявата формация Алексис Ципрас. Той вече положи клетва като министър-председател. До края на днешния ден се очаква да станат ясни имената на министрите в кабинета.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...