ЕС и САЩ ще помагат финансово на Украйна

03.02.2014 | 10:20
по статията работи: Симеон Досев
Работи се по план за отпускане на краткосрочна финансова помощ, заяви Катрин Аштън
ЕС и САЩ ще помагат финансово на Украйна

Европейският съюз и САЩ работят по план за отпускането на значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна. Това заяви върховният представител по сигурността и външната политика Катрин Аштън, цитирана от агенция „Ройтерс“.

В интервю за „Уол Стрийт Джърнал“ тя обяви, че пакетът цели да помогне на страната да премине през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи необходимите подготовки за президентски избори, които към момента трябва да се проведат през 2015 г.

В момента Украйна бива раздирана от масови и на моменти изпълнени с насилие протести, които започнаха през ноември, когато президентът Виктор Янукович отказа страната му да подпише споразумението за асоцииране с ЕС за сметка на по-задълбочени отношения с Русия.

По-късно от руска страна беше отпуснат заем в размер на 15 млрд. долара, целящ да стабилизира украинската икономика. След като министър-председателят Микола Азаров подаде оставка през миналата седмица обаче, руският президент Владмир Путин заяви, че Москва ще изчаква сформирането на нов кабинет преди споразумението да бъде приложено напълно.

По думите на Катрин Аштън все още не е решено какъв да бъде размерът на финансовата помощ на ЕС и САЩ, но според нея стойностите няма да бъдат малки.

Върховният представител допълни също така, че е възможно да не става въпрос единствено за парични средства, а за някаква форма на гаранции, инвестиции или помощ за стабилизиране на валутата.

И за разлика от предишни спасителни пакети на ЕС, този път Украйна няма да бъде принудена да постигне споразумение с Международния валутен фонд.

През миналата седмица Аштън посети Украйна в опит да насърчи диалога между правителството и опозицията. Очаква се тя да се завърне в Киев във вторник (4 февруари).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...