ЕС може да премахне мониторинга на България

24.04.2012 | 09:43
по статията работи: Теодора Пенева
Евродепутат от ГЕРБ предвижда това да стане до юли догодина
ЕС може да премахне мониторинга на България

 

Най-късно през 2013 г. Европейския съюз (ЕС) ще отмени мониторинга над България в областта на правосъдието и на вътрешния ред. Това е мнението на председателя на евродепутатите от политическа партия ГЕРБ Андрей Ковачев, цитиран от в. "Монитор".

Изглежда следващите няколко месеца са решаващи за съдържанието на юлския доклад на Европейската комисия (ЕК). В най-оптимистичния за страната ни вариант тя ще бъде наблюдавана под лупа още една година, а решението за премахването на това наблюдение ще бъде отложено за 2013 г.

Мониторингът, обаче, смята Ковачев, ще продължи най-много до юли 2013 г. По думите му такива са нагласите на ЕС.

Докладът, който ще бъде представен това лято, е финален за България и обобщава работата й през последните пет години, т.е. - от приемането й в Съюза през 2007 г. От партията се надяват той да бъде обективен, както за страната ни, така и за северната ни съседка Румъния и да отрази дали са преодолени наличните тогава дефицити и дали е успешна борбата с организираната престъпност и с корупцията.

Ковачев отхвърли възможността премахването на наблюдението на една от двете страни (България и Румъния) да изпревари тази мярка в другата от тях. Причината е, че политиките и на двете в тази посока вървят паралелно.

Относно влизането на България и Румъния в Шенген евродепутатът сподели, че Холандия вече дава сигнали за промяна в отрицателната си позиция за това. Съответно, решението за приемането ни може да бъде взето още през септември или октомври 2012 г.

Цитирайки депутати от Европейския парламент (ЕП), той сподели, че се цели поетапното ни влизане в Шенген – първо по въздух и вода, а след това и със сухопътните ни граници.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...