ЕС намалява парите за Балканите

28.08.2013 | 13:09
по статията работи: Петя Бързилска
Причината е орязването на разходите в дългосрочния бюджет на Съюза
ЕС намалява парите за Балканите

ЕС ще намали инвестициите си на Балканите, в страните по Източното партньорство и в Северна Африка. Това заяви Ивайло Калфин, докладчик на Европейския парламент (ЕП) по мандата за работата на Европейската инвестиционна банка(ЕИБ)  през 2014-2020 г. в държавите, които не членуват в ЕС.

Причината е орязването на разходите в дългосрочния бюджет на Съюза, което ще засегне и финансирането на банката, предадоха от пресслужбата на Калфин.

До 2020 г. ЕИБ ще разполага с 25 млрд. евро от европейския бюджет. Това е намаление спрямо 29,5 млрд. евро за 2007-2013 г. От това годишното кредитиране на ЕИБ ще се свие от средно 4,2 млрд. на 3,6 млрд. евро.

По думите на Ивайло Калфин става дума за 5 млрд. евро, но те означават видима промяна в размаха на работата на инвестиционната банка. "С бюджета си ЕС дава политическа гаранция, с която ЕИБ може да отпуска кредити. Намаляването на гаранцията означава по-малко кредити. Освен това ЕИБ финансира успоредно с ЕС, като смесването между грантове и заеми ги прави по-достъпни", коментира още той.

От намаляването на бюджета ще пострадат всички операции на банката извън ЕС.

За страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), възможностите на банката за кредитиране от 1 млрд. евро годишно ще се свият до 570 млн. Държавите от Северна Африка, които разчитаха на финансиране от 1,7 млрд. евро годишно, също ще пострадат чувствително.

По думите на Калдин това щяло да изпрати лош сигнал към страните, които разчитат за реформите си на европейската помощ, както и към останалите партньори на ЕС.

ЕП ще търси възможности за пренасочването на 200 млн. евро от Инструмента за предприсъединяване, което би позволило увеличаване на таваните за финансиране на страните кандидатки за ЕС с 5 млрд. евро. Тъй като едно евро от бюджета на ЕС води до 20-25 евро финансиране от ЕИБ.

ЕИБ е изцяло е собственост на страните членки на ЕС. В развиващите се страни основните цели на ЕС са намаляване на бедността и насърчаване на устойчивото развитие. В страните кандидатки за ЕС банката работи по проекти за догонване, в Средиземноморските – за изграждане на морски и пътни магистрали, срещу замърсяването, за гражданска защита и за изграждане на слънчеви централи.

Европейските лидери се догооврихе през февруари за бюджет на съюза за следващите 7 г. в размер на 960 млрд. евро при първоначално заяви от Европейската комисия нужди от 1,033 трилиона евро.

Калфин беше докладчик на парламента по дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...