ЕЦБ: България изпълнява всички числови критерии за еврозоната

19.06.2012 | 14:20
по статията работи: Петър Чернев
Финансовата институция публикува дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на сближаване на страната ни
ЕЦБ: България изпълнява всички числови критерии за еврозоната

България изпълнява всички числови критерии за членство в еврозоната. Това показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Министерството на финансите (МФ).

Финансовата институция публикува дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на сближаване на страната ни, като стойността му за май 2012 г. е 5,11% (без изменение спрямо предходния отчетен период - април 2012 г.). Показателят е под референтната стойност от 5,8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави-членки на Европейския съюз (ЕС), от които седем са част от еврозоната, съобщават от МФ.

Данните на ЕЦБ потвърждават и публикувания в края май 2012 г. "Доклад за конвергенцията", в който този показател е бил средно 5,3% за периода април 2011 - март 2012 година. Така страната ни е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната, отчитат от МФ.

Годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1% в страните членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2,1% от БВП (реф. стойност 3%), поради което в края на май 2012 г. Европейската комисия препоръча да бъде прекратена и процедурата по свръхдефицит за България. Съотношението брутен държавен дълг/БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60%. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония.

Числови критерии за членство в Еврозоната:

Графика: Министерство на финансите

 

България не е готова да стане член на еврозоната. Това извод беше направен в публикувния в края на май "Доклад за конвергенцията 2012" на Европейската централна банка (ЕЦБ). В него се извършваше оценка на напредъка на осем държави членки на Европейския съюз в изпълнението на задълженията им във връзка с постигането на икономически и паричен съюз (ИПС).

Според документа нито една от осемте страни от 8-те страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната (България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...