Европейският съд нареди на Google да уважава „правото да бъдеш забравен“

14.05.2014 | 09:52
по статията работи: Мария Стоянова
Това създава редица предизвикателства пред големите интернет компании
Европейският съд нареди на Google да уважава „правото да бъдеш забравен“

Интернет компаниите могат да бъдат накарани да премахват всяка неадекватна или прекалено лична информация от всички резултати от търсене в мрежата. Това се казва в становището на Европейския съд, който се произнесе по дело срещу Google за нарушаване неприкосновеността на личнните данни, информира „Ройтерс“.

В съда се разгледа случаят на испанец, който възразява срещу факта, че интернет търсачката извежда резултати, свързани с неговото име, датиращи от 1998 г. относно смяна на собствеността на дома му.

Случая подчертава борбата в киберпространството между защитниците на свободата на словото и поддръжниците на правата на неприкосновеността на личния живот, които смятат, че хората трябва да могат да упражняват "правото да бъдат забравени". Това означава, че те трябва да могат да премахват своята информация от интернет пространството.

Това обаче създава редица технически предизвикателства и потенциални допълнителни разходи за компании като Google и Facebook. Най-голямата интернет търсачка в света, например, може да бъде принудена да премахне всяка информация, която е „неадекватна, неактуална или прекалено лична по отношение на целите, за които тя е била преработена за времето, което е изтекло“.

От компанията казват, че са разочаровани от решението на съда и смятат, че то си противоречи с изявлението на съдебният консултант на европейската институция, който миналата година каза, че изтриването на чувствителна информация от резултатите от търсенето би нарушило свободата на изразяване.

„Много сме изненадани, че изявлението на съда противоречи с мнението на главния съдебен консултант. Сега ни трябва време, за да анализираме последствията“, заяви говорител на Google.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...