Да бъде въведен национален стандарт за български млечни продукти, които ще притежават и съответния знак, искат от Асоциацията на млекопреработвателите. Продукти с подобно отличително лого ще се появят на българския пазар едва след като критериите за качество бъдат одобрени от Агенцията по стандартизация. Въведеният стандарт обаче няма да бъде задължителен за всички млекопреработвателни фирми, съобщи председателят на асоциацията Димитър Зоров.
По думите му евтините млечни продукти, които в момента са залели пазара, не са истински и са с високо съдържание на растителни мазнини.
"Сирене от 3, 4 или 5 лв. не може да има близко до традиционно познатото поради проста причина - себестойността на продукта. Кисело мляко не може да стои, като го обърнеш и да не пуска суроватка при гребването с лъжица, няма такова кисело мляко, има такава растителна мазнина", обясни Димитър Зоров, цитиран от Dariknews.bg.
"Нормалното сирене се произвежда от между 6,5 и 7 литра мляко. При средна цена от 60 ст./литър вие направете сметка само от това без всякакви други разходи", каза от своя страна млекопреработвятелят Богдан Борисов.