Едуард Сноуден - новият интернет герой

10.06.2013 | 10:05
по статията работи: Александър Димитров
Бившият кадър на ЦРУ е отговорен за изтичането на информацията за подслушванията от страна на американското правителство
Едуард Сноуден - новият интернет герой

Изтичането на информация за скандала със събирането на данни от телефоните на американски граждани, както и предаването на поверителна информация от страна на девет водещи интернет компании, сред които Google и Facebook, към американското правителство е дело на Едуард Сноуден. Сноуден е на 29 години и е бивш служител в системата на ЦРУ, уточнява „Би Би Си“, позовавайки се на мащабното разследване на британския таблоид "Гардиън”.

Сноуден сам е разкрил идентичността си. Поради деликатността на ситуацията, мъжът е заминал за Хонг Конг още на 20 май тази година и все още е там в хотел. Хонг Конг има споразумение за екстрадиране със САЩ, важащо още преди територията да се върне към Китай през 1997 година. Въпреки това Пекин може да блокира всяка екстрадация, ако смята, че тя е свързана с националната сигурност или проблеми от външнополитически характер.

Не желая да живея в общество, което прави такива неща...Не искам да живея в свят, в който всичко, което кажа и направя, е записано някъде“, уточнява Сноуден.

В края на миналата седмица "Гардиън" направи две мащабни разследвания. Според едното се оказва, че щатски съд е наредил на телекома Verizon да подава на Агенцията за национална сигурност (NSA) логове на телефонните разговори на своите потребители. Това включва номерата и на двата телефона в разговора, продължителността му, времето, в което е осъществен, датата, както и местонахождението.

Последва разкритие и че деветте водещи интернет компании – сред които и Facebook, Google, Microsoft и Yahoo, а в последно време и Skype, са подавали данни за потребителите си в масивен проект, озаглавен PRISM. Лидерите на компаниите отрекоха подобно нещо и изтъкват, че не са дали достъп на американското правителство към техните сървъри.

В петък президентът на САЩ Барак Обама защити проекта като гарантиране на сигурност, която е нужна в името на защита от терористични атаки.


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...