Скандал: Шпионират милиони хора в САЩ

06.06.2013 | 11:50
по статията работи: Георги Георгиев
Официален документ показа, че властите събират данни за телефонните разговори на милиони потребители на мобилния оператор Verizon
Скандал: Шпионират милиони хора в САЩ

Aгенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ в момента събира данни за телефонните разговори на милиони американски потребители на Verzon, един от най-големите доставчици на телекомуникационни услуги в страната.

Практиката е започнала след строго секретно нареждане на специализиран американски съд от 25 април тази година, с което телекомът е бил длъжен да се съобрази.

Заповедта, копие на която е било получено от британския вестник "Гардиън", изисква от Verizon да подава към NSA информация на дневна база за всички телефонни разговори в системата, проведени както на територията на САЩ, така и със съседни държави.

Документът показва за първи път нагледно, че под ръководството на администрацията на президента Барак Обама записите на милиони американски граждани се записват независимо от това дали те са подозирани в незаконна дейност или не.

В съдебната заповед, подписана от съдия Роджър Винсън се дават неограничени права на Федералното бюро за разследвания (ФБР) да събира данните за тримесечен период, приключващ на 19 юли. С нея властите в САЩ получават правото за достъп до информация за времето, мястото на провеждане и продължителността на всеки телефонен разговор на клиентите на Verizon, но не и за неговото съдържание. Това е причината в заповедта въпросните данни да се определя като „метаданни“, за които няма нужда от индивидуални съдебни заповеди.

Очаква се скандалното откритие на Гардиън да възпламени отново дебатите за това до каква степен властите в САЩ имат право да използват шпионски средства срещу собствените си граждани.

Получаването на подобна неограничена свобода за действия от страна на NSA е изключително необичайно, коментират от "Гардиън". Съдът обикновено дава разрешение за подслушване на определени хора, за които има подозрения, че са членове на терористични организации или че са шпиони на чужди държави.

Още по време на администрацията на президента Буш официални представители на правителствени агенции даваха информация на репортери за практиките за мащабното шпиониране от страна NSA. Това обаче е първият случай, в който в публичното пространство изтичат официални документи, доказващи приемствеността на тези практики и при президента Обама.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...