Експерти отчитат силен инвеститорски интерес към Сливен и Пазарджик

15.06.2014 | 16:15
по статията работи: Десислава Маданска
Все още обаче липсва квалифицирана работна ръка
Експерти отчитат силен инвеститорски интерес към Сливен и Пазарджик
Снимка: Sxc.hu

Редица области като Пазарджик, Пловдив и Сливен, се радват на засилен инвеститорски интерес и повишаваща се заетост както през 2013 г., така и от началото на 2014 година. И През тази година възстановяването на икономиката на страната продължава да бъде предвождано от Южния централен район и Югоизточния район на страната, съобщават от Института за пазарна икономика.

Експертите отчитат, че продължава и възстановяването на област Бургас, която при силен туристически сезон може да изпрати 2014 г. с нива на средногодишна заетост, надминаващи тези преди кризата.

Пазарът на труда в Югозападния район на страната остава потиснат, което оказва негативно влияние върху икономическото възстановяване на областите Благоевград, Перник и Кюстендил. През 2013 г. и първото тримесечие на 2014 г. позитивни тенденции в този район се забелязват единствено в столицата София.

Налице са редица положителни тенденции, свързани с икономиките в тези два района на страната. Повишава се икономическият потенциал и инвеститорски интерес към сектора на информационните технологии в област Пловдив. В Стара Загора и района, въпреки продължаващата икономическа несигурност, се отлагат планирани съкращения във водещи предприятия. Положителен ефект от въвеждането в експлоатация на магистрала „Тракия” има върху икономическата активност в Ямбол и Сливен.

Повишава се инвестиционната активност в една от най-бедните области на страната – Сливен, съчетана с тенденция към повишаване на броя на работните места през втората половина на 2014 година.

Налице са положителни очаквания на бизнеса по отношение на динамиката на заетостта, инвестициите и приходите в преобладаващата част от областите в Южна България.

Местната администрация в Пловдив осъзнава пропуснатите възможности за по-активно участие по Оперативните програми – предприети са мерки за повишаване на темпа на усвояване на европейски средства, налице са реалистични очаквания за подобряване на ефективността в близко бъдеще.

Наблюдава се положително отношение към идеята за повишаване на финансовите правомощия и независимост на общините, например за задържане на част от данъка върху доходите на физическите лица в общините, с цел създаването на допълнителни стимули за местните власти за привличане на инвестиции.

Липсата на подходяща за нуждите на бизнеса, включително чуждестранния, работна ръка е проблем, който в голяма степен анулира две от основните конкурентни предимства на българската икономика – ниско данъчно бреме и ниски разходи за труд.

Въпреки че на места, например в Благоевград, са налице скорошни примери за успешно сътрудничество между бизнеса и образователната система, забавеното приемане на по-модерна нормативна уредба в тази сфера затруднява синхронизацията между нуждите на пазара на труда и образователните институции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...